Managed hosting door True

Vakbonden roepen IBM op tot duidelijkheid

Achterblijvers na reorganisatie weten niet waar ze aan toe zijn

 

De harde reorganisatie bij IBM Nederland die tot het vertrek van 980 medewerkers moet leiden, dreigt diepe sporen te trekken. De vakbonden maken zich zorgen over de werksfeer en de motivatie van de achterblijvers.

Marten Jukema, bestuurder bij CNV Vakmensen, constateert een toenemende onrust over de vage perspectieven. Ook de FNV merkt onvrede. De werknemers die mogen blijven, zien niet alleen veel collega's wegvallen maar zijn zelf ook onzeker over hun toekomst. Als IBM Nederland de onduidelijkheid nog lang laat voortbestaan, kan dat volgens Jukema het moreel schaden. Dan is IBM nog verder van huis.

‘IBM is een meester in het niets zeggen’, aldus Jukema die onlangs met de IBM aan tafel zat. ‘Bijna alles gebeurt achter de schermen. Het is schimmigheid troef.’ Het regent klachten over de communicatie tussen werkvloer en hoogste leiding, sowieso nooit een sterk punt bij IBM. Het spreadsheet-management laat zich moeilijk doorgronden. De vakbondsbestuurder sprak veel werknemers voor wie het een raadsel is hoe de organisatie eruit gaat zien.

De sanering verloopt volgens de kaasschaafmethode. Jukema: ‘Daartoe zijn de werknemers in groepjes ingedeeld. De leiding reageert doorgaans vaag op de vraag welke collega's er in welke groepen terecht komen. Ook het hoe en waarom is onduidelijk. Als per groep meer medewerkers vrijwillig willen vertrekken dan de planning aangeeft, zal per loterij worden bepaald wie moet blijven.’Jukema sprak veel IBM’ers die blij zijn dat ze wegkunnen. De kans bestaat dan ook dat er nog aardig wat loterijen nodig zijn om de juiste verhoudingen in de organisatie te krijgen.

Overplaatsing

"De reorganisatie die in volle gang is, kost 560 medewerkers hun baan"

De reorganisatie die in volle gang is, kost 560 medewerkers hun baan. Het plan tot herstructurering mikt op 220 mensen die vrijwillig vertrekken. Dit aantal wordt net niet gehaald, zo hebben de bonden begrepen. Dit betekent dat iets meer dan 360 mensen gedwongen ontslag krijgen. Daarnaast gaan 420 medewerkers straks over naar een afgesplitste bedrijfseenheid die voorlopig NewCo wordt genoemd. Binnen IBM mag niet over het B-bedrijf worden gesproken, maar sommige werknemers voelen dat wel zo. Momenteel is volgens Jukema volstrekt onduidelijk wat overplaatsing naar NewCo impliceert. IBM wil eerst de afslanking met 560 medewerkers voltooien voordat NewCo gestalte krijgt. Met de ondernemingsraad zijn hierover nog gesprekken gaande. Het is de bedoeling dat de infrastructuurdiensten later dit jaar in een af te splitsen onderneming worden ondergebracht. Die zal geen deel meer uitmaken van IBM. Een aparte beursnotering of verkoop worden overwogen.

Jukema stelt vast dat de medewerkers murw zijn geslagen door de zoveelste reorganisatie en de continue bezuinigingen. Bovendien gaat de sanering anders in het verleden gepaard met een massaontslag. Bij eerdere herstructureringen bood vrijwillig vertrek voor het overgrote deel soelaas. Volgens Jukema hebben veel werknemers ook moeite met de overdracht van werkzaamheden naar lagelonenlanden. Ze vrezen dat de kwaliteit van het werk daaronder lijdt. 'Goedkoop kan op termijn weleens blijken, zo wordt gesteld.’ Steeds meer beheer van infrastructuur wordt uitbesteed aan onder meer India. Het voornemen bestaat zelfs een deel van de hr-afdeling te verhuizen naar Boedapest.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7164432). © Jaarbeurs IT Media.

7,7


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×

Ontvang gratis de nieuwste Computable 100

Doe mee aan het Computable 100 onderzoek!