Managed hosting door True

Microsoft: systeembouwers gebruiken software illegaal

 

Het 'Mystery Shopper-programma'van Microsoft toont aan dat sommige systeembouwers in Nederland klanten illegale software aanbieden.

Uit het meest recente onderzoek van Microsfot waarbij een zogenaamde 'mystery shopper' werd ingezet blijkt dat bijna 24 procent van onderzochte bedrijven biedt illegale software aanbiedt of klanten adviseert om gekopieerde software te downloaden. 

Bijna 13 procent van de duizend ondervraaagde systeembouwers in Nederland levert een illegaal gekopieerde versie van Microsoft Windows, terwijl nog eens ruim 11 procent de klanten pro-actief adviseert om commerciële software te downloaden of anderszins illegaal te verkrijgen. In vrijwel alle gevallen werd ook Microsoft Office ’gratis’ meegeleverd waardoor de totale waarde van de weggegeven software op circa 400 euro komt: bijna net zoveel als de waarde van de gemiddelde PC.

 

Indien wordt vastgesteld dat verkopers illegale software aanbieden, dan wel klanten adviseren om de software ’te downloaden’ of op andere niet-legitieme wijze te verkrijgen, ontvangen zij een brief waarin deze bevindingen worden meegedeeld. In deze brief worden de bedrijven verzocht om het personeel hierop aan te spreken en wordt tevens aangekondigd dat zij nog eens door een ’Mystery Shopper’ bezocht zullen worden, om te kijken of de eerder aangetoonde misstanden intussen zijn verbeterd. Indien de ’Mystery Shopper’ ook bij een tweede bezoek vaststelt dat medewerkers van een bedrijf zich inlaten met illegale praktijken, volgt een juridische procedure. Van de tot nu toe onderzochte winkels waar illegale activiteiten werden vastgesteld, werd in de meeste gevallen passende maatregelen genomen. In meer dan 20 gevallen zijn juridische acties in gang gezet.


Resellers
Eelco Kroonenberg, product manager bij Paradigit Computers zegt: 'Het lijkt me duidelijk dat iedere handelaar in deze markt liever een licentie verkoopt dan dat hij iets gratis "weggeeft". In principe leveren wij altijd een licentie van Microsoft Windows XP met onze PC’s en het komt nauwelijks voor dat klanten om een alternatief vragen. Wat betreft Office en andere softwaretools, zoals Microsoft Works, adviseren we onze klanten op actieve wijze, waarbij we ze heel duidelijk maken wat de waarde is van dit soort software en dat het zich loont om deze aan te schaffen.' Hij vervolgt: 'We zijn verheugd dat Microsoft met dit Mystery Shopper-programma is gestart, want dit is een van de weinige betrouwbare methodes om misstanden op dit gebied op te sporen. Daarnaast krijgen wij zelf als onderneming waardevolle onafhankelijk informatie over de effectiviteit, deskundigheid en de klantvriendelijkheid van onze medewerkers, waarmee wij de kwaliteit van onze dienstverlening op een zo hoog mogelijk peil kunnen houden.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/710766). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Bmij in de winkel kwamen ze zonder eerst een brief te sturen meteen met de deurwaarder en politie. Ik kreeg meteen een hele grote boete en kan de winkel na overleg met mijn boekhouder dicht doen.
Dat is Microsoft, bedankt.

RVComputers
Lelystad

Ik weet er alles van. Het probleem is dat als je zelf niet die illegale software meelevert de klant doodleuk naar de shop gaat waar dat wel gebeurt. Heb zelf ook een grote boete gekregen maar kom er gelukkig overheen. Probleem is momenteel dat Vobis Roermond systemen aanbied inclusief Windows xp voor onmogelijk lage prijzen. Compaq presario SR1609 incl windows XP (is een AMD Sempron 3000+) voor
€ 399,00. Weet iemand of deze prijs uberhaupt mogelijk is?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.