Managed hosting door True

AMD dient klacht over monopolievorming Intel in

 

Fabrikant AMD heeft bij het U.S. Federal District Court een klacht ingediend over concurrent Intel. Volgens AMD zorgen de 'onwettige activiteiten van Intel voor hogere prijzen en een beperking van de keuzemogelijkheden van bedrijven en consumenten'.

Chipfabrikant AMD maakt bekend dat het gisteren een klacht heeft ingediend bij het U.S. Federal District Court in Delaware tegen Intel Corporation op basis van de Sherman Antitrust Act. Het 48 pagina’s tellende document legt in detail uit hoe Intel zijn monopoliepositie op een onwettige manier heeft vastgehouden in de x86 microprocessor markt door druk uit te oefenen op klanten om geen zaken te doen met AMD. Er worden 38 bedrijven genoemd die te lijden hebben gehad onder deze dwang van Intel, waaronder (zeer grote) computerfabrikanten, systeembouwers, distributeurs en retailers. Deze behelzen samen zeven verschillende vormen van ’illegaliteit’, verspreid over drie continenten.
’Wereldwijd hebben klanten recht op keuzevrijheid en de voordelen van innovatie, en dat wordt hen afgenomen in de microprocessormarkt,’ stelt Hector Ruiz, voorzitter van de raad van bestuur bij AMD en tevens CEO. ’Of het nu komt door hogere prijzen vanuit monopolie voordelen, beperktere keus in de markt of barrières met betrekking tot innovatie, eindgebruikers van Frankfurt tot Osaka en Chicago betalen in harde valuta de prijs voor Intel’s misbruik van zijn monopolie,’ aldus AMD.


Systemen
Op x86 microprocessors lopen besturingssystemen als Microsoft Windows, Sun Solaris en Linux-distributies, en zelfs Apple maakte recent bekend dat het vanaf 2006 zal overschakelen op x86 processors om het Mac OS op te draaien. Het aandeel van Intel ligt daardoor in wereldwijde omzet op 90 procent en in aantal verscheepte units op 80 procent. Daarmee heeft Intel een monopoliepositie en een meer dan dominante invloed op de markt.


Onlangs is er in japan een uitspraak geweest door de Fair Trade Commission of Japan, waarin gesteld werd dat Intel zijn marktpositie misbruikte om eerlijke en open competitie onmogelijk te maken. Dat maakte duidelijk dat Intel moedwillig illegale praktijken hanteerde om AMD’s groeiende marktaandeel de kop in te drukken door Japanse pc-bouwers beperkingen op te leggen. Intel betwistte deze aanklachten niet.
De Europese Commissie heeft laten weten dat het een onderzoek gaat instellen tegen Intel in verband met vergelijkbare antitrust schendingen.

Namen van bedrijven die in het document genoemd worden met betrekking tot het onrechtmatig buitensluiten van AMD zijn onder meer Dell, Sony, Toshiba, Gateway en Hitachi. De klacht stelt zelfs dat Dell en Toshiba ’grote sommen geld’ van Intel hebben gekregen om maar geen zaken te doen met AMD. Sony zou miljoenen hebben gekregen voor exclusiviteit. In 2002 was AMD’s marktaandeel bij Sony nog 23 procent. Vandaag de dag is dat 0 procent. Ook NEC, Acer en Fujitsu werden tot (gedeeltelijke) exclusiviteit gedwongen. Toen AMD op de HP productroadmap kwam te staan voor mobiele computers, onthield Intel HP in het vierde kwartaal van 2004 een korting. HP kon dit verlies in de daaropvolgende kwartalen goedmaken door Intel 90 procent van HP’s retail business te garanderen. Toenmalig Compaq-CEO Michael Capellas zou in 2000 zelfs gezegd hebben toen hij stopte met inkopen bij AMD dat hij ’een pistool tegen de slaap had’. Intel weigerde Compaq cruciale serverchips toen Compaq’s AMD-volume toenam.


En de lijst met beschuldigingen gaat maar door. Toenmalig Intel-CEO Craig Barrett zou de topman van Acer ook bedreigd hebben met ’ernstige consequenties’ als Acer de introductie van AMD Athlon 64 zou blijven steunen. Dit dreigement viel samen met een onverklaarbare vertraging in het betalen van 15 tot 20 miljoen dollar voor marktontwikkeling die Intel schuldig was aan Acer. Acer trok zich terug uit de Athlon 64 introductie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/691214). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.