Managed hosting door True

Or Xs4all sleept KPN voor rechter

 

rechter rechtszaak rechtbank

De ondernemingsraad (or) van Xs4all gaat in beroep tegen het besluit van KPN om Xs4all op te heffen. De Xs4all-or vindt dat de integratie in KPN negatief uitpakt voor zijn klanten en medewerkers. Het verzocht zijn bestuur om de integratie niet door te zetten. Dit verzoek werd echter vorige maand afgewezen. De raad legt dit besluit nu voor aan de rechter.

‘We hebben de afgelopen maand gekeken naar het besluit waarin geen enkel punt wordt overgenomen van ons advies’, vertelt Daan Willems, voorzitter Ondernemingsraad Xs4all. ‘Helaas heeft de starre houding van KPN ervoor gezorgd dat we er in gesprekken niet uit zijn gekomen. Ook het feit dat er een mogelijke verkoop had kunnen plaatsvinden waar wij niet van op de hoogte gesteld waren, maakt niet dat ons vertrouwen gegroeid is. Dan blijft er nog maar een mogelijkheid over, een onafhankelijk orgaan de zaak te laten toetsen.’

Op 18 oktober 2019 is het verzoekschrift van 61 pagina's ingediend bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Het is nu aan de rechter om te bepalen of het besluit moet worden teruggedraaid.

Naast die beroepsprocedure heeft de or van Xs4all ook nog het enquêterecht. Hiermee kan om een onderzoek worden gevraagd naar de bedrijfsvoering van KPN. Volgens Xs4all voerde KPN jaren wanbeleid. Willems: ‘We hebben twee maanden geleden een bezwarenbrief gestuurd aan KPN. In de reactie is onvoldoende op onze bezwaren ingegaan. We overwegen nu serieus om ook daar een procedure voor op te starten.’

Slecht onderbouwde integratie

Eind augustus 2019 heeft de or gereageerd op de adviesaanvraag van de bestuurder van Xs4all. Daarin stelt KPN voor om het bedrijf en het merk Xs4all op te heffen. Concreet adviseert de or om de voorgestelde plannen niet uit te voeren en het voorgenomen besluit tot integratie in KPN van tafel te halen.

De ondernemingsraad claimt namelijk dat dit integratieplan vanuit KPN slecht is onderbouwd, dat er selectief gebruik is gemaakt van te oude onderzoeken en dat het plan in strijd is met in het verleden gemaakte afspraken over de onafhankelijkheid van Xs4all binnen de KPN-groep.

Bovendien is de raad is van mening dat de Xs4all-integratie leidt tot financiële strop (de businesscase van de integratie bevat volgens de or ernstige gebreken die negatief voor KPN kunnen uitvallen) en grote onzekerheden voor medewerkers (zij weten niet wat er met hun baan gebeurt na de eerste zes maanden) en klanten (zij weten niet of zij al hun producten en diensten kunnen behouden).

Op 19 september besloot het bestuur van Xs4all en KPN om niets van het ruim zestig pagina's tellend advies van de or over te nemen en de integratie door te zetten. Na het besluit had de or een maand de tijd om zich te beraden op vervolgstappen. Wat nu resulteert in een stap naar de rechter, om zo af te dwingen dat Xs4all blijft bestaan.

Nieuwe internetprovider

Naast de acties van de or van Xs4all, kondigde actiegroep ‘Xs4all Moet Blijven’ onlangs aan een nieuwe internetprovider op te willen richten. Vanaf november start een crowdfundactie voor het oprichten van een nieuw bedrijf dat het gedachtegoed van Xs4all buiten KPN moet gaan voortzetten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6820732). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.