De ondernemingsraad (or) van Xs4all verwijt moederbedrijf KPN wanbeleid en waardevernietiging. Volgens de or van Xs4all heeft KPN aangestuurd op een onrealistisch rendement en winst van het dochterbedrijf. Er wordt een procedure gestart om het bestuur van KPN op het matje te roepen. De bestuursleden moeten tekst en uitleg geven over gevoerd beleid rondom Xs4all. Mogelijk volgt een stap naar de rechter.
De or van Xs4all meldt dat het een zogenoemde enquêteprocedure tegen KPN is gestart. Dat is een zwaar middel dat normaal alleen door grootaandeelhouders en vakbonden wordt ingezet. Er is een dertig pagina’s tellend document verstuurd naar de directie van KPN waarin de bedrijfsvoering van KPN rondom Xs4all wordt bekritiseerd aan de hand van een uitgebreide argumentatie, stelt de ondernemingsraad.
‘We hebben vele concrete voorbeelden van slechte aansturing in de afgelopen jaren. Ondanks dat is Xs4all een kerngezond bedrijf met veel potentie gebleven. Tot onze teleurstelling wordt hiervan geen gebruikgemaakt. Bovendien zijn bepaalde argumenten om Xs4all op te heffen juist een gevolg van deze aansturing. Gezien de ontstane situatie zien we ons nu genoodzaakt om voor dit zware middel te kiezen’, staat in een statement van de or.
Or-voorzitter Freya Maes licht toe aan Computable dat Xs4all door het’wanbeleid’ van KPN zich onvoldoende heeft kunnen onderscheiden in de markt. Bijvoorbeeld op het gebied van security en privacy. Ook is het bedrijf in haar ogen de mond gesnoerd om zich te mengen in kwesties als de sleepnetwet en downloadfilters. Onderwerpen waarin de onderneming zich voor de overname door KPN wel mengde, maar dat na de overname door KPN door de toenmalige KPN-directie zou zijn verboden.Gestrekt been
‘Normaal beschikt de or alleen over instemmingsrecht en adviesrecht dat over één specifiek besluit gaat. Maar dit gaat over de hele bedrijfsvoering’, legt Maes uit.
Met het na de overname van Xs4all door KPN ingestelde enquêterecht, dat in 2002 is toegekend, kunnen tijdelijke voorzieningen worden aangevraagd zoals schorsing van het bestuur. Ook kan zeggenschap over de aandelen door een rechter worden ingetrokken, vertelt Maes.
‘Het is een heftig en sterk middel, maar het is een weloverwogen stap. Ik kan nog niet zeggen of we bij een rechter (Ondernemingskamer red.) gaan uitkomen’, meldt Maes. Volgens de or-voorzitter haalt het huidige KPN-bestuur de gevolgen van zijn eigen 'wanbeleid' aan als argument voor de tegenvallende prestaties van Xs4all. Ze benadrukt dat bestuurders en functionarissen zich ook moeten verantwoorden voor het beleid en strategische keuzes van voorgangers.
Dertig dagen
KPN heeft plannen om XS4all op te heffen, maar de or sommeert KPN nu om maatregelen te nemen om het voortbestaan van XS4all te garanderen. KPN heeft dertig dagen om te reageren.
Begin januari maakte KPN bekend te willen stoppen met XS4all. Dat leidde tot veel protesten bij sympathisanten en XS4all-abonnees. In maart heeft de or adviesrecht bedongen over het voorgenomen besluit om XS4all op te heffen. De enquêteprocedure staat los van het adviestraject, de or moet nog adviseren over het voorgenomen besluit.
Lees ook