Managed hosting door True

Manager treedt nauwelijks op tegen appen in de auto

 

autoverkoper deal samenwerking sleutel overdracht

Managers zijn bezorgd dat hun medewerkers in de problemen komen doordat ze appen achter het stuur. Toch komt ongeveer de helft van die leidinggevenden niet in actie. Dat blijkt uit onderzoek van TomTom Telematics naar appen in het verkeer.

Bijna tweederde van de senior managers van Nederlandse bedrijven is bang dat werknemers de mobiele telefoon gebruiken om te appen en internetten tijdens een autorit in werktijd.Tegelijkertijd toont het onderzoek aan dat bijna de helft (49 procent) van de bedrijven nog geen stappen ondernomen heeft - in de vorm van begeleiding, opleiding en/of training - om te voorkomen dat werknemers hun mobiele telefoon gebruiken achter het stuur.

TomTom Telematics: 'Het onderzoek laat verder zien dat 74 procent van de organisaties handsfree bellen nog steeds toestaat, terwijl uit Brits onderzoek blijkt dat dit net zoveel afleidt als handheld bellen.

Slimme technologie zoals voertuigtelematica kan volgens het bedrijf een rol spelen en bedrijven helpen bij dit probleem. 'Voertuigtelematica stelt bedrijven namelijk in staat om het rijgedrag van de medewerkers op de weg te monitoren en te sturen. Zo is bijvoorbeeld te zien of medewerkers te hard rijden, vaak abrupt remmen of scherpe bochten nemen', aldus René de Jong, verkoopdirecteur voor de Benelux. Hij stelt dat die manoeuvres een indicatie kunnen zijn van te veel afleiding tijdens het rijden.

De Jong: 'Door deze rijstijldata te koppelen aan smartphone-data kunnen bedrijven beter inzicht krijgen in het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur door hun werknemers en de invloed daarvan op hun rijprestaties.'

ANWB en Veilig Verkeer Nederland

Belangenvereniging voor weggebruikers ANWB vormt een uitzondering. Computable meldde eerder dat de organisatie een paar honderd medewerkers, waaronder topman Frits van Bruggen, devices geeft waardoor ze in de auto geen berichten meer kunnen sturen via WhatsApp. De organisatie wil hiermee het goede voorbeeld geven voor alle weggebruikers in ons land.

Er gaan al langer stemmen op om appen of internetten achter het stuur strenger aan te pakken. nu het aantal verkeersdoden en ongelukken na een jarenlange daling weer stijgt. In Den Haag is een wetsvoorstel in de maak waarin het begrip ‘roekeloosheid’ een nieuwe definitie krijgt. Ook appen achter het stuur valt onder die definitie.

Eerder pleitte belangenorganisatie Veilig Verkeer Nederland ervoor om het gebruik van de smartphone achter het stuur net zo streng te bestraffen als dronken rijden. Plegers kunnen naast een boete dan mogelijk een celstraf krijgen. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6245129). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.