Managed hosting door True

Prinsjesdag 2014

Nederland ICT: Ga vol voor digitale economie

 

Groei

Uit de Troonrede en Miljoenennota blijkt dat het kabinet prioriteit geeft aan economische groei en groei van de werkgelegenheid. In de plannen zijn volgens branchevereniging Nederland ICT onvoldoende concrete maatregelen te noemen die een stimulans vormen voor de digitale economie. Dat moet anders en daarom roept Nederland ICT het kabinet op om te komen met een brede visie op de verdienkracht van de toekomst.

Economische groei is volgens Nederland ICT de laatste decennia voornamelijk tot stand gekomen door de inzet van ict. Juist op het gebied van de digitale economie liggen er volgens de branchevereniging grote kansen. ‘Nederland heeft vanwege de goede uitgangspositie de potentie uit te groeien tot de ‘digital delta’ van Europa’, zo laat Nederland ICT in een reactie weten. ‘Er is geen discussie dat inzet van ict en goede informatievoorziening leiden tot nieuwe groeikansen en nieuwe banen en inkomsten.’

Proeftuin voor innovatie

Volgens Nederland ICT worden de kansen nog onvoldoende benut. Nederland moet daarom internationaal de proeftuin voor innovatie worden. De uitgangspositie is volgens de branchevereniging goed, maar er moet meer samengewerkt worden om de snelheid waarmee nieuwe technologie, diensten en platformen worden toegepast in Nederland te verhogen. Pas dan kan Nederland zich volgens de organisatie onderscheiden van de rest van de wereld en economisch groeien door de toepassingen die hier het eerst zijn ontwikkeld wereldwijd te exporteren.

Terughoudendheid zorgt er volgens Nederland ICT voor dat kansen om te groeien en te besparen worden gemist en dat administratieve lasten onvoldoende worden teruggedrongen. Bestaande wet- en regelgeving moet worden heroverwogen om innovatie niet te remmen maar juist een kans te geven. Tegelijkertijd moet de haalbaarheid van ict-projecten meer aandacht krijgen en moet bij nieuw beleid een ict-effectrapportage worden uitgevoerd. Zo heeft Nederland ICT vorig jaar op Prinsjesdag gewaarschuwd voor de uitvoeringskant van de decentralisatieplannen van de overheid. De zorgen daarover zijn niet weggenomen. Ict-specialisten worden doorgaans veel te laat bij de planvorming en uitvoering betrokken. Het risico van problemen met ict-projecten is dan groot.

Gevoel van urgentie mist

Nederland ICT waarschuwt opnieuw dat de onvoldoende beschikbaarheid van de juiste hoogopgeleide ict-professionals een rem vormt op economische groei. Er is nog altijd onvoldoende gevoel van urgentie waar het gaat om de mismatch op de markt van ict-professionals. Ook het gebrek aan financieringsmogelijkheden zorgt er volgens de branchevereniging voor dat Nederland onvoldoende profiteert van de kansen die de digitale economie biedt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5172981). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.