Managed hosting door True

Bedrijven schatten internetaanvallen verkeerd in

 

91 procent van de Europese IT-managers denkt dat de netwerkbeveiliging van hun bedrijf in orde is. Uit het 'Stress of Security'-onderzoek van Websense blijkt echter dat slechts 30 procent daadwerkelijk beschermd is tegen de risico's die het internet met zich meebrengt.

Voorbeelden van zulke risico’s voor bedrijfsnetwerken zijn phishing-aanvallen, spyware, hacking-tools en de bedreigingen van Instant Messaging (IM) en peer-to-peer-applicaties (P2P). Het gebrek aan afdoende beveiliging tegen veelvoorkomende webgebaseerde aanvallen geeft 60 procent van de ondervraagde managers dus een vals gevoel van veiligheid.

Aan het onderzoek werkten 500 IT-managers mee van bedrijven met meer dan 250 werknemers in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië. Het onderzoek is uitgevoerd door Dynamic Markets in opdracht van Websense. In totaal hebben 100 Nederlandse IT-managers meegedaan aan dit onderzoek.

Bedrijven zien veel webgebaseerde bedreigingen over het hoofd. Van de respondenten is 58 procent beschermd tegen minder dan drie van de zeven webgebaseerde bedreigingen die het onderzoek vermeldt. Maar liefst 26 procent is slechts tegen één bedreiging beschermd:

* 60 procent van de respondenten heeft geen maatregelen genomen om interne hackers te traceren;
* 62 procent is niet in staat phishing-aanvallen af te weren;
* 56 procent laat P2P-applicaties toe op het netwerk;
* 35 procent kan niet voorkomen dat spyware vertrouwelijke informatie doorstuurt naar een externe partij.

Van de Europese bedrijven is acht procent kwetsbaar voor alle internetbedreigingen uit het onderzoek omdat ze alleen een eenvoudige firewall en antivirusprogramma inzetten. 72 procent van de Europese IT-managers zegt dat hun baan op het spel staat bij een beveiligingslek. Zij noemden het internet als grootste bedreiging. De vermeende beveiliging sluit niet altijd aan op werkelijke situatie. Slechts drie procent van de respondenten heeft ervaring met interne hacking-pogingen en 60 procent heeft geen software om dergelijke aanvallen op te sporen. Zij kunnen dus bedreigd worden zonder het te weten. Volgens 71 procent vormen laptops die van buiten het kantoor verbinding maken met het netwerk de grootste bedreiging. Slechts 21 procent van de bedrijven zorgt voor extra beveiliging van laptops.

‘Antivirussoftware en firewalls vormen geen betrouwbaar vangnet,’ zegt Geoff Haggart, vice president van Websense in Europa. ‘Door de toename van het persoonlijke en zakelijke internetgebruik duiken elke week weer nieuwe bedreigingen op. Door werknemers hiertegen te wapenen, beschermen bedrijven ook zichzelf.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/510778). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.