Managed hosting door True

‘Europese ICT-sector is in gevaar’

 

Gevaar

Op dit moment wordt slechts 10 procent van de wereldwijde ict-omzet van de top honderd bedrijven gegenereerd door Europese bedrijven. Dit blijkt uit A.T. Kearney’s studie Rebooting the European Hightech Industry. Daarnaast hebben slechts negen van de top honderd ict-bedrijven hun hoofdkantoor in Europa, het resultaat van een overnamegolf en snellere groei van Aziatische en Amerikaanse bedrijven. Veel Europese industrieën zijn zodoende afhankelijk van niet-Europese hightech-spelers, zowel op het gebied van productie als onderzoek en innovatie.

De concurrentiepositie van Europa hangt af van een dynamische hightech-sector. Technologie speelt een cruciale rol in bijna iedere industrie, voornamelijk omdat machines en producten slimmer worden en er intelligente netwerken ontstaan die het efficiënte gebruik van mensen en grondstoffen coördineren. Een gezonde hightech-sector is de motor voor innovatie en nodig om Europese bedrijven succesvol te maken in een sterk concurrerende wereld.

Europa verliest terrein

Voor dit onderzoek naar de hightech-industrie heeft A.T. Kearney gekeken naar negen sectoren binnen de ict-industrie: it-diensten, it-hardware, software, communicatieapparatuur en -diensten, consumentenelektronica, mobiele telefoons, pc’s/laptops/tablets, halfgeleiders en elektronische componenten. In deze segmenten genereerden de wereldwijde top honderd ict-bedrijven een omzet van 1,67 biljoen dollar in 2012, een stijging ten opzichte van de 1,59 biljoen dollar uit 2011.

Echter, Europa is slecht vertegenwoordigd. Van de negen Europese ict-bedrijven in de top honderd verdwijnt er bovendien één van de lijst wanneer Microsoft de Nokia-divisie voor toestellen en diensten officieel overneemt. Dit is een beweging die Europa achterlaat zonder vertegenwoordiging in de wereldwijde top tien fabrikanten van mobiele telefoons.

Onvoldoende schaal

‘Uitzondering is de Europese vertegenwoordiging in de zakelijke markt, naast een aantal kleinere sectoren die niet in de top honderd staan waar Europa de boventoon voert’, zegt Jan-Piet Nelissen, verantwoordelijk voor A.T. Kearney’s Communications, Media en Technology Practice in de Benelux. ‘Echter, Europa heeft weinig ict-bedrijven die voldoende schaal hebben om leidend te zijn in de consolidatieslag. Dit maakt Europese bedrijven kwetsbaar voor overnames door concurrenten uit andere regio’s.’

Het aandeel van Europa in de ict-verkoop slinkt ook langzaam. De verwachte samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) tussen 2011 en 2015 zal in Europa (2,2 procent) minder dan de helft zijn dan in Noord-Amerika (5,2 procent) en Azië (5,4 procent). Vooral in belangrijke segmenten als ict-diensten, software, communicatieapparatuur en -diensten, it-hardware en halfgeleiders verliest Europa zijn belang als afzetmarkt. ‘Europese bedrijven, vooral it-dienstverleners, zijn meer afhankelijk van regionale vraag dan hun Amerikaanse en Aziatische tegenhangers en kunnen daardoor marktaandeel verliezen als gevolg van deze verschuiving’, aldus Nelissen.

EU-inspanningen doen tekort

De redenen voor de Europese teloorgang zijn divers, variërend van de versnippering van de Europese markt en het ontbreken van strategische samenwerkingen, zowel tussen de Europese Unie (EU) en bedrijven als tussen bedrijven onderling, tot het tekort aan financiering voor bedrijven om te groeien en schaal te genereren. Ook loopt Europa achter als het gaat om een strategisch vooruitziende blik, innovatie, geschoolde ingenieurs en concurrerende, flexibele arbeidswetten.

De Europese Commissie heeft veel van deze tekortkomingen geïdentificeerd en adresseert er een aantal in het programma ‘Horizon 2020’, dat in 2013 is gestart. Daarnaast loopt een aantal andere initiatieven. ‘Deze inspanningen focussen te veel op de financiering van onderzoek en ontwikkeling, commercialisatie en recent op incubatie’, zegt Nelissen. ‘Een strategisch masterplan waarin de EU zich specifiek inzet voor een aantal veelbelovende ict-segmenten ontbreekt. Voor deze segmenten dient een beleid uitgestippeld te worden om de concurrentiepositie en schaal van toonaangevende spelers in de industrie te bevorderen.’

Nu doorpakken

Hoewel de EU is gestart met het identificeren van de belangrijkste business-sectoren binnen ict, mist een duidelijk beleid dat strategische richting, Europese vraag, gerichte financiering, en pre-competitieve samenwerking combineert. Nelissen: ‘Uit het onderzoek en discussies met onze klanten zien we concrete acties die EU-instellingen, nationale overheden, brancheorganisaties en individuele bedrijven moeten nemen om de vitaliteit van de sector te herstellen (zie kader, red.). Europa’s unieke kenmerken, geschiedenis en cultuur maken het lastig om de omstandigheden te kopiëren die Amerikaanse en Aziatische ict-bedrijven in staat hebben gesteld om succesvol te zijn. Europa’s kenmerkende structuur is zowel een kracht die concurrentie bevordert als een zwakte dat rendement vermindert.’

Toch is er volgens Nelissen genoeg dat Europese instellingen en overheden kunnen doen om de concurrentiepositie te verstevigen. ‘Horizon 2020 is een goed begin, maar er kan meer worden gedaan. Zo kunnen beleidsmakers hightech een topprioriteit maken. Overheden, ict-bedrijven, investeerders en brancheorganisaties zullen meer moeten samenwerken voor een lange termijn masterplan. Zonder cruciale actie nu, zal de Europese essentiële hightech-industrie verder teruglopen, waardoor de vitaliteit, het concurrentievermogen en de welvaart van het continent worden aangetast. De juiste stappen geven Europa echter de kans om zijn positie in de wereldwijde technologiesector te herstellen. Meer pan-Europees leiderschap is nodig, zeker niet minder.’

Te nemen concrete acties

De acties zijn samen te vatten in drie pijlers:

A.           Enable: Creëren van de juiste randvoorwaarden voor een welvarende hightech-sector.
Europa zal het aanbod van geschoolde arbeidskrachten moeten verbeteren door meer technologisch georiënteerde opleidingen en gerichte immigratie te stimuleren. Daarnaast zijn het aanbieden van financiering aan hightech-bedrijven (voornamelijk voor internationalisering), het stimuleren van een ondernemerscultuur en het creëren van gelijk speelveld ten aanzien van standaarden en wetgeving noodzakelijke randvoorwaarden voor een concurrerende ict-sector in Europa.

B.           Focus: Definiëren en volgen van een gerichte strategie om de Europese fragmentatie te overwinnen.
De EU en de nationale overheden zouden een EU-masterplan moeten ontwikkelen met duidelijke focusdomeinen binnen de ict-toepassingsgebieden waarbinnen Europese spelers succesvol kunnen opereren en een leidende positie kunnen innemen. Gericht investeren op basis van gefundeerde strategische keuzes zorgt ervoor dat er voldoende schaal kan worden gecreëerd. Daarvoor moeten pan-Europese clusters in het leven worden geroepen rond de belangrijkste toepassings- en afzetgebieden en zal Europa zijn overheidsuitgaven en investeringen moeten inzetten om deze gebieden maximaal te ontwikkelen.

C.           Excel: Beter presteren door innovatie, samenwerking en leiderschap.
Tegelijkertijd moeten Europese bedrijven adequater reageren op toekomstige uitdagingen door verbeterde strategische verkenningen en door slagvaardiger leiderschap om misstappen uit het verleden te vermijden. De innovatiekracht en groeiambities moeten verbeteren. Daarnaast is herstel van de samenwerking tussen leverancier en klant als bron voor innovatie vereist, zodat publieke of private kopers van hightech-producten een meer strategische samenwerking aangaan met de hightech-spelers en waarin kostenbesparingen op de korte termijn worden afgewogen tegen de strategische waarde van in Europa gevestigde hightech-spelers.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5005804). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.