Managed hosting door True

Innovatie met ICT blijkt in praktijk vaak lastig

 

Innovatie

Bij veel organisaties staat innoveren met ict hoog op de agenda voor komend jaar. Voor ict-innovaties zijn vaak substantiële bedragen gereserveerd in de begroting. Tegelijkertijd geven diezelfde organisaties aan te worstelen met innovaties. In veel gevallen ontbreken de processen en randvoorwaarden om innovatie daadwerkelijk te realiseren. Dit blijkt uit resultaten van de ict-besturingsscan van adviesbureau Berenschot. Die is door ruim honderd organisaties ingevuld.

Circa 70 procent van de organisaties geeft aan dat er een apart budget is gereserveerd voor innovatie en de meerderheid daarvan stelt ook dat dit budget voldoende is. Tegelijkertijd geeft het overgrote merendeel van de ondervraagde organisaties aan dat het onduidelijk is hoe het budget toegekend wordt aan de verschillende initiatieven en dat het binnen de organisatie ontbreekt aan een echt innovatief klimaat.

Fouten maken

‘Het reserveren van een apart budget is een essentieel onderdeel voor het stimuleren van innovatie, maar om daadwerkelijk toegevoegde waarde te kunnen bieden is veel meer nodig’, zegt Linda van Rens, adviseur bij Berenschot. ‘Organisaties moeten hun ogen en oren gericht hebben op de buitenwereld om de nieuwe mogelijkheden die ict biedt, te signaleren, en vooral ook om deze te vertalen naar mogelijkheden voor de eigen organisatie. Daarbij is nauwe samenwerking tussen ict en business cruciaal. Bovendien moet er ruimte zijn om te experimenteren. Fouten maken hoort daar ook bij.’

De uitslagen van de ict-besturingsscan laten zien dat steeds meer organisaties het belang van ict-gedreven innovaties onderkennen. Bij vrijwel alle organisaties zijn er medewerkers die zich bezig houden met het identificeren van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ict. Waar het vaak aan schort is het vertalen van deze ontwikkelingen naar concrete kansen voor de eigen organisatie.

Mogelijkheden blijven onbenut

‘Dan blijft het bij de introductie van een iPad of tablet voor generieke toepassingen zoals het lezen van e-mail’, vervolgt Van Rens. ‘De mogelijkheden om met diezelfde tablet de manier van werken echt te veranderen blijven onbenut. Denk bijvoorbeeld aan het beschikbaar stellen van applicaties die gebruikt worden in het primaire proces aan een vertegenwoordiger of controleur op werkbezoek zodat hij realtime kan communiceren met de backoffice.’

Wil je als organisatie ict-innovaties met echte impact invoeren, zorg dan voor goede samenwerking tussen ict en business bij het identificeren en verzilveren van kansen, aldus Van Rens. ‘Nog te vaak is het de verantwoordelijkheid van alleen de ict-afdeling om alert te zijn op mogelijkheden om nieuwe ict in te zetten binnen de eigen organisatie. Waardevolle kansen voor echte innovatie van de manier van werken blijven dan onderbenut. Ook het risico dat voorgenomen innovaties niet van de grond komen neemt toe.’ Ruim de helft van de organisaties geeft dan ook aan dat de meeste ict-innovaties nooit in gebruik worden genomen.

Te weinig aandacht

Van Rens: ‘Organisaties zijn op de goede weg door het belang van innovatie met ict te onderkennen. Dat er voldoende budget voor innovatie wordt gereserveerd is, zeker in deze tijd, veelzeggend. Tegelijkertijd realiseren veel organisaties zich onvoldoende dat budget alleen niet voldoende is. Wil innovatie echt succesvol zijn, dan moet een organisatie de organisatorische aspecten, juiste randvoorwaarden en processen creëren om innovatie te bewerkstelligen. Op dit moment gaat daar vaak nog te weinig aandacht naar uit.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4704446). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.