Managed hosting door True

IDC: Flexibele kosten bij IT-infrastructuur

 

Marktanalyse- en adviesbureau IDC signaleert een groeiende vraag naar flexibiliteit in de kosten van de IT-infrastructuur onder middelgrote en grote bedrijven in Nederland.

Dit is een van de conclusies uit de Utility Computing Benchmark, een webgebaseerd onderzoek waaraan 210 IT-beslissers binnen grotere bedrijven meewerkten. Kleinere bedrijven (<500 werknemers) zijn het meest gebaat bij Utility Computing, omdat zij geen eigen schaalvoordelen hebben en vaak opereren onder moeilijk voorspelbare omstandigheden.

‘Het concept van Utility Computing staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar is snel aan het rijpen,’ zegt Peter Vermeulen, research manager van IDC. ‘Men betaalt liever voor wat men daadwerkelijk gebruikt dan voor wat men misschien wel eens zou kunnen gaan gebruiken. Het inschakelen van extra capaciteit als de behoefte aan extra IT-infrastructuur groeit, is meestal geen probleem, maar het laten dalen van deze kosten als de behoefte afneemt, blijkt nog altijd moeilijk.’

Uit de benchmark blijkt niettemin dat Utility Computing de toekomst heeft en dat bedrijven uit alle sectoren en van elke omvang kunnen profiteren van de overduidelijke voordelen. Voorwaarde voor een succesvolle overstap naar dit model is echter dat de huidige IT-infrastructuur op orde is gebracht. Dit kan door middel van standaardisatie, consolidatie en uiteindelijk virtualisatie van de omgeving. De meerderheid van de bedrijven (85 procent) is momenteel bezig of al klaar met consolidatie- en standaardisatieslagen, binnen bedrijfsapplicaties, databases, rekencentra en desktop omgevingen. De eerste stappen op het gebied van virtualisatie, ofwel grid computing, worden met behulp van load-balancing al gemaakt door ruim 30 procent.

Bovendien moeten de bedrijven volgens Vermeulen nog twee hordes nemen. ‘Ze moeten een weg vinden om de IT-capaciteit beter meetbaar te maken om de kosten ervan effectief door te kunnen belasten.’ Naast deze organisatorische problemen signaleert IDC als grootste potentiële struikelblok een onwil om systemen met anderen te delen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/459322). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.