Managed hosting door True

Lexmark: thuiswerken verre van efficiënt

 

Lexmark's Europese onderzoek naar de thuiswerksituatie wijst uit dat in Nederland minder dan de helft (46,2 procent) van de thuiswerkers tevreden is.

Een kwart van de ondervraagden is genoodzaakt te werken aan de eettafel, 21 procent gebruikt de logeerkamer, terwijl 6 procent ‘flexwerkt’ en werkt waar er op dat moment plaats is. Het onderzoek onder (in Nederland) 1000 thuiswerkers wijst uit dat de moderne manier van werken op ouderwetse en inefficiënte wijze gebeurt. Ondanks goede apparatuur en draadloze technologie:
- werkt bijna de helft (46 procent) in een kamer zonder natuurlijk licht;
- beschikt meer dan de helft (51 procent) niet over een eigen werkplek, waardoor men steeds met alle spullen moet verplaatsen;
- werkt driekwart van de mensen op een te benauwde en rommelige plaats;
- zegt meer dan de helft (54 procent) dat ze te weinig ruimte hebben om effectief te kunnen werken.

Ondanks de realiteit, vinden de meeste mensen dat thuiswerken een gezondere en productievere manier van werken is met de volgende voordelen:
- Vrijheid en flexibiliteit (74 procent);
- Werken in een rustige omgeving zonder afleiding (50 procent);
- Een meer ontspannen en comfortabele werkomgeving (39 procent);
- Verhoogde productiviteit en efficiëntie (26 procent);
- Niemand die over je schouder meekijkt terwijl je werkt (21 procent).

Eenderde van de personen heeft tien of meer kabels of een gemiddelde van twaalf meter aan kabel afkomstig van gemiddeld 14 apparaten, zoals pc’s, printers, faxen, scanners, kopieermachines, PDA’s en alle opladers. De groeiende populariteit van de zogenaamde all-in-one’s (printer, scanner, kopieerapparaat en fax ineen) valt hierdoor te verklaren. Men krijgt zo meer bureau- en kamerruimte.

Het onderzoek wijst uit dat de meeste mensen nog steeds geloven in de ideale thuiswerksituatie. Meer dan tweederde (67 procent) zegt dat comfort het belangrijkste aspect van een thuiskantoor is. Daarnaast is het prettig en noodzakelijk dat alle benodigdheden (PC, printer, telefoon, etc.) binnen handbereik zijn.

Opvallend is dat draadloze vrijheid om overal in huis te werken belangrijker wordt gevonden dan natuurlijk licht (49 procent tegen 39 procent). Een stijlvol kantoor wordt door 23 procent van de ondervraagden belangrijk gevonden.

Door heel Europa is deze tegenstelling tussen perceptie en realiteit te zien. Overal wordt flexibiliteit en vrijheid als belangrijkste voordeel gezien. De Italianen hebben de minst comfortabele omstandigheden met slechts een kwart van hen die natuurlijk licht hebben in hun thuiskantoor (vergeleken met 64 procent van de Britten). België en Luxemburg liggen in Europa voorop wat betreft technologie in thuiskantoren: 18 procent heeft draadloze toegang, vergeleken met de 8 procent van de Britten. Uitgezonderd UK, vonden alle Europeanen draadloze toegang belangrijker dan natuurlijk licht.

‘Mensen dénken dat thuiswerken hen meer vrijheid en flexibiliteit geeft’, zegt Steve Purdy, general manager van Lexmark Nederland. ‘Ons onderzoek wijst echter uit dat mensen in erg slechte omgevingen moeten werken: duistere, kleine en oncomfortabele ruimtes, waarbij ruimte verloren gaat door apparatuur en meters kabel die door de hele kamer liggen.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/408391). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.