Managed hosting door True

CBI: beveiliging mobiele werkplekken ondermaats

 

Control Break International (CBI), een Nederlandse leverancier van software voor de beveiliging van mobiele data, heeft onderzoek gedaan naar gebruikte beveiligingsoplossingen voor mobiele werkplekken.

Hiertoe zijn 640 managers geïnterviewd bij Nederlandse bedrijven met meer dan 100 medewerkers en bij overheidsinstellingen. CBI heeft hiermee de acceptatie van mobiele beveiliging in Nederland in kaart gebracht. Diverse sectoren zijn in het onderzoek vertegenwoordigd, waaronder financiële instellingen, overheid, industrie, gezondheidszorg, bouw en verzekeringsbedrijven.

Ondervraagden konden een keuze maken uit zes verschillende manieren waarop zij mobiele werkplekken beveiligen, of aangeven dat geen enkele maatregel was genomen. Zo blijkt uit het onderzoek onder meer dat 38 procent van alle ondervraagden geen enkel middel heeft ingezet om mobiele werkplekken te beveiligen. Binnen de overheid is dit zelfs 61 procent. Een opmerkelijk resultaat, gezien de veelvuldige berichtgeving over de genomen beveiligingsmaatregelen in deze sector. Ook binnen de bouw geeft de helft van de respondenten aan geen stappen te hebben genomen om mobiele werkplekken te beveiligen. Voor de industriële sector en de verzekeringsbranche ligt dit percentage op respectievelijk 34 procent en 44 procent.

17 procent van de ondervraagden gaf aan een encryptie-product op de werkplek te hebben geïmplementeerd. Met name in de financiële sector blijkt dit een veelgebruikte oplossing: in deze branche gaf 56 procent van de ondervraagden aan dit in gebruik te hebben. Hetzelfde is van toepassing op een kwart van de ondervraagden in de verzekeringsbranche. Het versleutelen van netwerkverkeer is met name populair in de industriële branche, waar 17 procent van de respondenten aangaf hiervan gebruik te maken. Encryptie op de werkplek behoort niet hiertoe.

Alhoewel een vijfde van de ondervraagden in de zorgsector voor encryptie-oplossingen op de werkplek heeft gekozen, maakt het merendeel (56 procent) slechts gebruik van standaard Windows-wachtwoorden. Ook in de financiële sector maakt ruim een derde van de ondervraagden gebruik van de standaard Windows-functionaliteit om mobiele werkplekken te beveiligen. In totaal maakt 27 procent van de ondervraagden alleen gebruik van de beveiligingsmaatregelen die Windows biedt.

Slechts 3 procent van de respondenten zet tokens in voor de beveiliging van mobiele werkplekken. Het gebruik hiervan wordt alleen toegepast binnen de industriële en financiële sector en de overheid.

CBI richtte zich in het onderzoek ook op de vraag in welke mate alleen beleidsmaatregelen zijn opgesteld om mobiele werkplekken te beveiligen. Hierbij valt te denken aan afspraken over het lokaal opslaan van gegevens en het niet in de auto laten liggen van een notebook. In totaal geeft 5 procent van de respondenten aan alleen beleidsmaatregelen te hebben getroffen. Specifiek voor de bouwsector ligt dit percentage op 10 procent.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/376295). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.