Managed hosting door True

BSA roept op tot verklikken softwarepiraterij

 

De Business Software Alliance (BSA), een organisatie die namens leveranciers optreedt tegen softwarepiraterij, start vanaf 17 januari 2011 een campagne tegen het illegaal gebruik van bedrijfssoftware. De Nederlandse tak van de BSA roept via radiospots, e-mail en sociale netwerken medewerkers op om illegaal gebruik van bedrijfssoftware te melden. De beloning voor een tip die leidt tot een schikking met een overtreder kan oplopen tot 10.000 euro.

De Benelux-organisatie van de BSA krijgt maandelijks tussen de vijf en tien tips binnen over illegaal gebruik van bedrijfssoftware, zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA-comité Benelux. Volgens Brand is de achterliggende gedachte van de nieuwe campagne niet dat het aantal meldingen direct omhoog gaat. Hij hoopt dat overtreders zich bewuster worden van de pakkans voor het gebruik van illegale software.

Brand: 'Dit moet een schrikeffect teweeg brengen voor bedrijven die de kantjes ervan aflopen. Ze moeten zich ervan bewust worden dat ze er niet zomaar mee wegkomen als ze illegale bedrijfssoftware gebruiken. In principe kan de melding van één individu de naam van het bedrijf schaden.'


Oneerlijke concurrentie
De voorzitter benadrukt de campagne vooral een einde moet maken aan oneerlijke concurrentie. Het gaat dan om bedrijven die door piraterij een andere kostenstructuur hebben dan concurrenten die de regels voor licentiebeheer wel naleven.

Het percentage van illegaal gebruikte bedrijfssoftware ligt in Nederland al jaren rond de 28 procent. Brand hoopt dat dit binnen enkele jaren afneemt tot het percentage in landen als canada, zweden en Noorwegen waar het percentage rond de twintig procent ligt. De BSA is opgezet door softwareleveranciers als Microsoft, Symantec en Adobe.

Anoniem melden
De BSA schrijft dat alle verstrekte informatie vertrouwelijk wordt behandeld. In een toelichting op de campagne schrijft de organisatie 'De BSA waardeert elke beslissing van mensen om actief bedrijven te melden die illegale software gebruiken, zelfs als ze anoniem willen blijven. Het is echter wel noodzakelijk om persoonlijke gegevens te verstrekken om in aanmerking te komen voor de beloning. Bovendien is een melding van een informant van wie de contactgegevens bekend zijn, geloofwaardiger en betrouwbaarder en kan de BSA deze eenvoudiger opvolgen.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3745552). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.