Managed hosting door True

Intel onthult plannen omtrent WiMAX-chip

 

Intel Corporation heeft de technische details van de eerste draadloze breedbandchip voor WiMAX-producten bekendgemaakt.

Dit legt de basis voor high-speed draadloze internettoegang over langere afstanden voor woningen en bedrijven. Daarmee wordt de beschikbaarheid van WiMAX-producten aanzienlijk versneld.

De nieuwe draadloze component heeft codenaam ’Rosedale’ en is het eerste ’system on a chip’-ontwerp voor kosteneffectieve Customer Premise-systemen (CPE), dat IEEE 802.16-2004 ondersteunt (voorheen bekend als IEEE 802.16REVd). Deze CPE’s worden in woningen of bedrijven geïnstalleerd voor het versturen en ontvangen van draadloze breedbandinternet-signalen. IEEE 802.16-2004, ook wel WiMAX genoemd, is een opkomende standaard die breedbandconnectiviteit levert over grote afstanden en met DSL-snelheden.

Intel is begonnen met het verzenden van Rosedale-samples naar belangrijke klanten. ‘High-speed DSL en kabelbreedband zijn slechts beschikbaar voor een fractie van de wereldwijde computergebruikers,’ zegt Scott Richardson, general manager van de Broadband Wireless Group van Intel. ‘Met WiMAX kunnen kosteneffectieve high-speed draadloze verbindingen opgezet worden voor particulieren en bedrijven in landelijke en stedelijke gebieden. Intel concentreert zich op de ontwikkeling van WiMAX om de nieuwe generatie computergebruikers eenvoudig draadloze toegang tot high-speed internet te bieden.’

De nieuwe Rosedale-chip is ontwikkeld met een hoog integratieniveau om zo het ontwerpproces te stroomlijnen en de ontwerpkosten voor CPE’s terug te dringen. Rosedale omvat een 802.16-2004 MAC en OFDM PHY, een geïntegreerde 10/100 MAC, inline security processing- en een TDM controller-interface voor toepassingen zoals streaming data: voice via breedbandinternet. De integratie van deze kenmerken verkleint de omvang van de elektronica. Systeemontwikkelaars kunnen sneller en eenvoudiger CPE’s ontwikkelen, omdat minder chips nodig zijn en validaties en apparatuurtesten sneller uit te voeren zijn. De lagere CPE-kosten maken WiMAX betaalbaarder voor bedrijven en particulieren, wat de acceptatie ervan verhoogt.

De Rosedale draadloze breedband-interface zal de nieuwe IEEE 802.16-2004-standaard ondersteunen. Dit maakt het makkelijker voor carriers en eindgebruikers om te kiezen voor apparatuur van verschillende leveranciers. Het WiMAX Forum - de organisatie voor het testen en certificeren van de interoperabiliteit van WiMAX-producten - zal de eerste test- en certificeringsprogramma’s waarschijnlijk in 2005 uitvoeren.

Naast het leveren van de Rosedale-sample aan belangrijke klanten werkt Intel nauw samen met wereldwijde carriers en apparatuurproducenten aan testversies.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/365217). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.