Managed hosting door True

Nokia Siemens voor rechter voor afluistertechnologie

 

De advocaten van de Iraanse dissident Isa Saharkhiz slepen het Duits-Finse telecomnetwerkbedrijf Nokia Siemens Networks (NSN) voor de Amerikaanse rechter. Door de levering van technologie aan Teheran, zou NSN meegewerkt hebben aan de repressie in Iran. Saharkhiz, een journalist, zit sinds vorig jaar in de cel.

De klacht werd ingediend door het advocatenkantoor Moawad & Herischi. Volgens het kantoor werden de mensenrechten geschonden door de levering van technologie voor spionagecentra waarmee burgers bespioneerd worden.

De advocaten van de man voeren aan dat hij in 2009 opgepakt werd nadat zijn gsm afgeluisterd werd in de nasleep van de woelige presidentsverkiezingen van 2009. "Sinds zijn arrestatie hebben de Iraanse autoriteiten Saharkhiz gefolterd en hem onderworpen aan een mensonterende en vernederende behandeling", luidt het.

Eerder kreeg het bedrijf al kritiek van Nobelprijswinnaar voor de Vrede en activist Shirin Ebadi over de levering. NSN verdedigde zich toen door te stellen dat het om standaardapparatuur gaat.

NSN, een joint venture tussen Nokia en Siemens, bestudeert de klacht die ingediend is bij het federale gerecht van Virginia. Ook de twee moederbedrijven zijn aangeklaagd.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3473078). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.