Managed hosting door True

Rekenkamer bekijkt besparingen open source

 

De Algemene Rekenkamer onderzoekt hoeveel geld de Nederlandse overheid kan besparen door opensourcesoftware en open standaarden te gebruiken. SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens had hiertoe een motie ingediend. De Rekenkamer verwacht in het voorjaar van 2011 de uitkomsten van het onderzoek te publiceren.

Het gaat om de besparingsmogelijkheden bij lagere overheden en de rijksoverheid. ‘Het gaat om besparingsmogelijkheden van de afbouw van gesloten standaarden en de introductie van opensourcesoftware bij de overheid', schrijft de Rekenkamer in een toelichting. Ook de verbetering van de marktwerking is onderdeel van het onderzoek.

De Rekenkamer streeft ernaar om in februari 2011 de bevindingen van het onderzoek bekend te maken. Maar de instantie gunt zichzelf een uitloop tot uiterlijk half april 2011. Zaken die relevant zijn voor de begrotingsbehandeling in het najaar van 2010 zullen eerder aan de Tweede Kamer worden gepubliceerd.

Voortgang van ICT-projecten
De Tweede Kamer vroeg eerder of de Rekenkamer onderzoek wilde doen naar de voortgang van ict-projecten bij de overheid. Toen concludeerde de overheidsorganisatie dat rijksbreed onderzoek niet mogelijk is, omdat informatie over tijd, omvang, beschikbare mensen en kosten is in de administraties van de onderzochte projecten niet altijd aanwezig is.

Wel deed de Rekenkamer onderzoek naar individuele ict-projecten, waaronder het Indigo-programma van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3445266). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.