Managed hosting door True

Sogeti-CEO: mythes bij offshoring kloppen niet

 

Het een mythe dat offshoring een oplossing voor alles is. Het is ook een mythe dat offshoring altijd complex is. Dat zegt directeur Jeroen Versteeg van ict-dienstenbedrijf Sogeti. Het bedrijf wil zijn offshore-locatie in het Indiase Mumbai inzetten voor SAP-projecten die Sogeti uitvoert met SAP-dienstverlener Uphantis. Die onderneming werd op 12 juli overgenomen.

Volgens Versteeg is deze situatie, waarin Sogeti, Uphantis en Sogeti's offshorelocatie in Mumbai met elkaar aan SAP-projecten samenwerken, niet te complex. 'De integratie tussen Uphantis en Sogeti voeren we zo snel mogelijk uit, dan is dat onderscheid in ieder geval al weg', zegt hij.

'In het algemeen geldt inderdaad dat extra schakels complexiteit in de hand werken en de uitvoering kunnen belemmeren. Dat geldt voor alle projecten, niet alleen voor SAP-projecten. Daarom is het belangrijk als één team te handelen, ook in de aansturing. Het is een mythe dat offshoring een oplossing is voor alles. Maar het is ook een mythe dat offshoring altijd complex is. Dat is een populistische gedachte. De werkelijkheid ligt een stuk genuanceerder', aldus Versteeg.

Trend naar kleinere projecten
Volgens de Sogeti-directeur is het waar dat veel SAP-projecten mislukken. 'Vaak gaat het om grote projecten die mensen niet meer kunnen overzien. Er is een absoluut een trend naar het opsplitsen van grote projecten in kleinere. Dat zie je ook bij de overheid. Het is een goede trend. Ik zei eerder in Computable dat dienstverleners moeten leren om geen gouden bergen te beloven. Naar mijn smaak gaat dat leerproces te langzaam. Maar dat kan misschien komen doordat ik ongeduldig ben.'

Negen jaar ervaring
'Wij hebben negen jaar lang ervaring in offshoring', zegt Versteeg in een interview met Computable. 'We moesten daarbij door een leercurve, maar weten nu heel goed wanneer we het wel en wanneer we het niet moeten toepassen.'

Volgens de topman heeft offshoring binnen heel kleine projecten geen zin, 'bijvoorbeeld doordat de communicatie- en afstemkosten dan relatief te hoog worden. En als tijdens een ontwerptraject extreem veel interactie met de gebruikersgroep nodig is, dan leent offshoring zich ook minder dan wanneer alle gebruikerseisen al zijn vastgesteld.'

Nieuwe ERP-divisie
Sogeti heeft in Mumbai een eigen offshorelocatie, waar ongeveer 250 mensen werken. Het bedrijf wil deze locatie in de toekomst ook inzetten voor SAP-projecten. Op 12 juli 2010 nam het bedrijf SAP-dienstverlener Uphantis over. De ict-producten en -diensten van deze onderneming worden met de huidige SAP-dienstverlening van Sogeti ondergebracht in een nieuwe ERP-divisie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3437174). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.