Managed hosting door True

'Wacht met ARBIT tot open source-bijlage'

 

Overheden moeten wachten met het gebruik van de nieuwe ict-leveringsvoorwaarden van het Rijk totdat er een bijlage (addendum) voor gebruik van open source software is. Die tip geeft juridisch adviseur en universitair docent ict- en aanbestedingsrecht Mathieu Paapst. Hij verbaast zich dat de Algemene Rijksvoorwaarden bij IT-overeenkomsten (Arbit) weinig rekening houden met het overheidsbeleid over open source.

'Tot er een goed addendum ligt, raad ik overheidsorganisaties aan om nog niet met de Arbit te werken', schrijft Paapst in een opiniebijdrage als expert van Computable. Het ministerie van Binnenlandse Zaken publiceert in het najaar van 2010 een addendum voor open source leveranties aan de overheid.

'Wanneer juristen vier jaar de tijd nemen om een set voorwaarden op te stellen, moet je als gebruiker van die voorwaarden er op zijn minst van uit kunnen gaan dat ze juridisch solide zijn en kunnen standhouden in een rechtszaak. De huidige Arbit voldoen daar nog niet aan', aldus de Groningse universitair docent.

Faux pas

Paapst noemt het een faux pas dat de ambtenaren die de Arbit opstelden er schijnbaar van uitgingen 'dat de overheid eigenlijk alleen closed source producten zou verwerven en dat open source alleen iets is waarvan je de toepassing zoveel mogelijk moet beperken.' De overheid stelde juist de afgelopen jaren beleid op voor het gebruik van open source.

De universitair docent vraagt zich af waarom de ambtenaren niet op het open source addendum hebben gewacht voordat de Arbit begin juli ter goedkeuring aan de ministerraad voorlegden. De Staatscourant publiceerde het besluit en de bepalingen op maandag 19 juli.

NOiV

'Wanneer de vaststelling van de voorwaarden al vier jaar duurt, dan kan een maand of vier extra toch ook niet zoveel kwaad?', schrijft de Computable-expert in zijn opiniestuk. Hij wijst er op dat in het kader van het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV) al enige jaren modelteksten beschikbaar zijn. 'Die zijn nota bene samen met de ministeries ontwikkeld!'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3437126). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.