Managed hosting door True

BSA is mild voor softwarepiraat in crisistijd

 

De Business Software Alliance (BSA) houdt rekening met de slechte economische situatie waarin sommige bedrijven die illegale bedrijfssoftware gebruiken, zich bevinden. Dat zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA-comité Benelux. 'De schadeclaims zijn lager dan het bedrag dat we kunnen vragen. Het is niet onze bedoeling bedrijven te gronde te richten.' In 2009 daalde het bedrag dat bij Europese overtreders werd geïnd met een derde ten opzichte van 2008.

In 2008 werden Europese bedrijven voor 16,7 miljoen euro beboet voor het niet in orde hebben van softwarelicenties. In 2009 was dat bedrag 11,3 miljoen euro. Brand: 'De boete mag geen nekslag voor het bedrijf betekenen. We dienen minder hoge claims in dan de bedragen die we zouden kunnen claimen.' Gemiddeld wordt in Nederland per overtredende ondernemer een boete opgelegd van 50.000 euro.

Een andere reden waarom het totale boetebedrag is gedaald, is doordat overtredingen minder zwaar zijn. De BSA spoorde in Europa 2200 overtreders op. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2009, zegt Brand, maar de schadeclaims per zaak zijn lager. 'In het verleden troffen we met name in Oost-Europa nogal eens bedrijven aan die geen enkele licentie hadden voor de gebruikte software. Nu zien we steeds vaker dat bedrijven de licenties op onderdelen niet goed voor elkaar hebben. De organisaties zijn bijvoorbeeld gegroeid in het aantal werkplekken, maar hebben het aantal licenties niet verhoogd.'


1,01 miljoen euro aan boetes

Bij Nederlandse bedrijven is in 2009 voor 1,01 miljoen euro aan boetes opgelegd voor het gebruik van illegale software. Dat is minder dan in 2008. Toen werden Nederlandse bedrijven voor 1,2 miljoen euro beboet voor het niet in orde hebben van softwarelicenties.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3307120). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.