Managed hosting door True

'Kroes moet cloud computing reguleren'

 

Het gebrek aan duidelijke regels en voorwaarden staat een grootschalig gebruik van cloud computing in de weg. De Europese Unie kan door institutionalisering en regulering een aantal barrières wegnemen. Hier ligt een belangrijke taak voor Neelie Kroes, de nieuwe eurocommissaris voor de Digitale Agenda. Dit concludeert adviesbureau METRI Group naar aanleiding van een onderzoek onder zijn klanten.

METRI Group, een Nederlands managementadvieskantoor voor benchmarking, sourcing en governance, constateert na een onderzoek onder tweehonderd klanten dat zo'n tachtig procent overweegt om cloud computing in te zetten. De voortschrijdende technologische ontwikkeling ervan -virtuele computers, opslag en netwerken - speelt hierbij een belangrijke rol. Nieuwe leveranciers van computerhosting introduceren zakelijke modellen met onder meer facturatie van opslag- en computergebruik op transactiebasis.

Het adviesbureau bespeurt wel enige drempelvrees. Toekomstige gebruikers weten niet altijd goed hoe ze de voordelen van cloud computing kunnen aanwenden. Daarbij vormen privacy, veiligheid, potentiële juridische en fiscale aspecten, grensoverschrijdende dienstverlening, aansprakelijkheden in de dienstverleningsketen en standaardisatie van communicatievormen nog een sta-in-de-weg voor grootschalige acceptatie.


Regels

Volgens METRI is het noodzakelijk dat de EU zorgt voor regulering. 'Het onderzoek toont aan dat de interesse in cloud computing is gewekt, maar dat afnemers met de nodige scepsis kijken naar de ontwikkeling rond het begrip. Het spoedig invoeren van regelgeving vanuit de EU kan voor meer zekerheid zorgen in de markt', aldus Bart de Ruijter, chief executive officer METRI Group. Het advieskantoor roept belanghebbenden uit de sector op om hiervoor samen met nationale autoriteiten te lobbyen. METRI vindt ook dat er een belangrijke rol is weggelegd voor Neelie Kroes, de nieuwe eurocommissaris voor de Digitale Agenda. Zij kan aan leveranciers vragen om met voorstellen te komen hoe zij cloud computing zouden reguleren, 'zodat transparant en veilig gebruik hiervan breder maatschappelijk wordt gegarandeerd.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3271961). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.