Managed hosting door True

ICT-bedrijven korten opleidingsbudgetten niet

 

Ondanks de crisis snijden ict-bedrijven komend jaar niet of nauwelijks in hun opleidingsbudgetten. Dit blijkt uit een rondvraag onder verschillende ict-bedrijven naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek van opleidings- en trainingsbureau Van Harte & Lingsma onder ruim zeshonderd leidinggevenden uit allerlei sectoren. Daaruit bleek dat bijna 60 procent van de organisaties het opleidingsbudget in 2010 handhaaft. Slechts een klein deel verkleint het budget, terwijl de rest kiest voor verhoging van het budget.

Een rondvraag onder verschillende ict-bedrijven leert dat dit zeker ook voor de ict-sector geldt. Het belang van kennisontwikkeling en het voorbereid zijn op de toekomst blijken hiervoor de belangrijkste redenen. Zo blijft bij ict-dienstverlener Winvision en Qwise het opleidingsbudget per medewerker gelijk. Marcel Lucker, commercieel directeur bij Winvision: ‘Dit doen wij omdat we ervan zijn overtuigd dat klanten graag zaken met ons doen vanwege het hoge kennisniveau van onze medewerkers. Om voorsprong op de concurrentie vast te houden zal Winvision ook nooit bezuinigen op het opleidingsbudget. Wel wordt er kritisch per persoon gekeken of de opleidingen aansluiten bij het ontwikkelingspad van de betreffende medewerker.’

Volhouden
Hoewel Nederlandse leverancier van business process management-oplossingen Pallas Athena de opleidingsbudgetten wel heeft ingeperkt, denkt het dit niet lang vol te kunnen houden. ‘Het korten op opleidingen bespaart direct kosten en levert een hogere inzetbaarheid en dus omzet op. We beseffen ons echter dat we dit als kennisintensief ict-bedrijf niet lang kunnen volhouden dus volgend jaar zal er naar verwachting weer voldoende opleidingenbudget beschikbaar zijn,' aldus een woordvoerder.

Onder andere Ciber Nederland, IS Internet Services, Paralax en Novell geven aan het komend jaar meer aan opleiding te gaan besteden. Leverancier van personeelsplanningsoftware Paralax doet dit bijvoorbeeld vanwege zijn ambities over de grens, terwijl ict-dienstverlener IS Interned Services vooral voorbereid wil zijn op de toekomstige hoogconjunctuur. Het bedrijf investeert hiervoor in 2010 tien tot twintig procent meer in opleidingen en trainingen, laat algemeen directeur Arjan Steevels desgewenst weten. Ook Novell gaat in 2010 meer doen aan opleidingen en trainingen, zowel vakinhoudelijk als in de persoonlijke ontwikkeling.

Centen
Maar ondanks de hogere bestedingen, letten de ict-organisaties wel degelijk op de centen. Een woordvoerder van ict-dienstverlener Ciber Nederland: ‘Het budget is toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren, maar we geven zeker ook niet te veel geld uit. Als een training bijvoorbeeld in Nederland wordt aangeboden, gaat de cursist deze niet in het buitenland volgen Maar dit lijkt ons eigenlijk meer dan logisch!'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3133491). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Reacties

Klopt imho niet voor alle IT companies?

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.