Managed hosting door True

Nederlandse providers samen tegen botnets

 

Veertien Nederlandse internetproviders hebben een convenant getekend om gezamenlijk botnets aan te pakken.

Botnets vormen een groot probleem. De netwerken van soms miljoenen computers die met een virus of trojan zijn besmet kunnen door hackers worden ingezet voor het versturen van spamberichten of het uitvoeren van cyberaanvallen, zonder dat de eigenaar van de pc dat doorheeft. De providers treden hiertegen op en sluiten besmette computers tijdelijk af van internet, zodat de besmetting zich niet verder kan verspreiden en in alle rust kan worden verwijderd. Na ontsmetting kan de computer weer het internet op.

Veel providers treden al op tegen besmette computers in hun netwerken. Om het probleem beter te kunnen aanpakken gaan de Nederlandse internetproviders kennis en informatie over botnetwerken delen. Op die manier kunnen besmettingen sneller worden opgemerkt en kan verdere verspreiding van het probleem direct voorkomen worden.

Internetdeskundige Vint Cerf, een van de vaders van het huidige internet, schatte vorig jaar dat een kwart van alle computers in de wereld besmet is. Spamdeskundigen berekenden dat zo'n 90 procent van alle spamberichten via botnets verstuurd wordt.

De computers die tot een botnet behoren kunnen op afstand worden bediend door een hacker, zonder dat de eigenaar van de pc dat doorheeft. Zo kan een besmette pc worden ingezet om spam te versturen, andere computers of netwerken aan te vallen, of voor het opslaan en doorsturen van illegaal materiaal.

Alice, Concepts ICT, Het Net, InterNLnet, KPN, Luna NL, Online, Solcon, Tele2, Telfort, UPC, Xenosite, XS4ALL en Ziggo passen de komende tijd hun organisatie en processen aan zodat de samenwerking op 1 januari 2010 volledig van start kan. Andere providers zijn uitgenodigd om zich bij het initiatief aan te sluiten.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3024397). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.