Managed hosting door True

Ministerie mag Getronics en Siemens uitsluiten

 

file

Getronics en Siemens hebben een kort geding verloren dat zij hadden aangespannen tegen het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De bedrijven wilden aanschuiven bij een zogeheten prekwalificatie voor een systeemonderdeel voor de kilometerheffing. Volgens het ministerie voldoen de bedrijven niet aan de gestelde voorwaarden om mee te mogen praten. De bedrijven spanden een kort geding aan. De rechter stelde de bedrijven in het ongelijk.

Tijdens een prekwalificatie, door het ministerie een concurrentie gerichte dialoog genoemd, spreekt de overheid met leveranciers over een nieuw te bouwen systeem. Daarna vindt de aanbesteding voor de ontwikkeling van dat systeem plaats. Getronics en Siemens wilden meedoen aan de levering van deze  zogeheten blanco Trusted Elements (TE). Dit apparaat voorziet verstuurde gegevens van een elektronische handtekening. Het gaat daarbij om gegevens als de gereden kilometers.

Een woordvoerder van Getronics en Siemens kan niet zeggen of de bedrijven in hoger beroep gaan. 'Het vonnis wordt nog bestudeerd.' Hij benadrukt dat het bedrijf wel betrokken is bij het verdere traject, bijvoorbeeld bij de bouw van het zogeheten garantiespoor of het zogeheten hoofdspoor.

Garantiespoor en hoofdspoor
De aanbesteding voor de systemen voor de kilometerheffing vindt plaats volgens het zogeheten garantiespoor. Minister Eurlings van Verkeer & Waterstaat heeft voor het systeem van de kilometerprijs twee sporen uitgezet. Het hoofdspoor moet ertoe leiden dat marktpartijen aan de hand van opgestelde eisen een systeem voor kilometerbeprijzing aanbieden. In de tussentijd volgt het ministerie ook het garantiespoor, waarbij het samen met marktpartijen een systeem ontwerpt. In deze terugvaloptie staan ook grootschalige testen centraal. Zowel het hoofdspoor als het garantiespoor zullen in de eerste periode na de inwerkingtreding van de wet naast elkaar blijven bestaan. Naar verwachting zal het garantiespoor daarna in omvang afnemen.

Voor vrachtwagens moet het systeem tussen medio 2011 en januari 2012 geïmplementeerd worden, voor personenauto's en bestelwagens zal dat tussen januari 2012 en december 2016 zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3019498). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.