Managed hosting door True

AMD: klant de dupe van misbruik Intel

 

De Europese sancties tegen Intel zorgen voor een herstel van de eerlijke concurrentie op de chipmarkt voor x86-microprocessoren. Dat stelt AMD in een officiële reactie op de Europese boete van 1,06 miljard euro die is opgelegd aan de grote concurrent Intel voor misbruik van zijn marktpositie. AMD stelt dat consumenten de dupe zijn geworden van de illegale afspraken met computerfabrikanten en winkelketens. De Europese uitspraak zorgt volgens AMD voor sterkere concurrentie en meer innovatie van chips.

Volgens vice-president legal affairs van AMD Tom McCoy is, behalve zijn bedrijf, vooral de Europese consument de dupe geworden van de wetsovertredingen van Intel. Dat stelt de topman in een officiële reactie op de sancties die Europa heeft opgelegd aan Intel. McCoy stelt dat Europese consumenten nu meer keuze hebben en dat de herstelde concurrentiepositie tussen AMD en Intel zal leiden tot meer innovatie van chips.

Intel kreeg op 13 mei 2009 een recordboete opgelegd voor het misbruiken van zijn marktpositie. Dat gebeurde na uitgebreid onderzoek dat werd ingesteld op aangeven van AMD. Eurocommissaris Neelie Kroes acht bewezen dat Intel in het verleden computerfabrikanten verborgen kortingen verleende als zij geen processoren van concurrenten zoals AMD in hun producten zouden plaatsen. Ook zou de chipmaker subsidies geven aan winkelketens die alleen computers verkopen die Intel-chips gebruiken.

Intel in beroep

Chipfabrikant Intel gaat in beroep tegen de Europese uitspraak. Volgens algemeen directeur Paul Otellini is belangrijk bewijsmateriaal dat de bevindingen in deze uitspraak weerlegt, buiten beschouwing gelaten of niet opgevraagd. Hij is van oordeel dat de handelspraktijken niet in strijd zijn met Europese wetgeving. Otellini: 'In een concurrerende markt waarin slechts twee belangrijke spelers actief zijn, is het vanzelfsprekend dat wanneer het ene bedrijf wint, het andere verliest.'

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2950140). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.