Managed hosting door True

Europa legt Intel miljard euro boete op

 

Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging heeft chipfabrikant Intel een recordboete opgelegd voor het misbruiken van zijn marktpositie. De boete bedraagt 1,06 miljard euro. Kroes acht het bewezen dat Intel in het verleden computerfabrikanten verborgen kortingen verleende als zij geen processors van concurrenten in hun producten zouden plaatsen. Ook zou de chipmaker subsidies geven aan winkels die alleen computers verkochten die Intel-chips gebruiken.

'Intel heeft miljoenen Europese consumenten gedupeerd door jarenlang doelbewust concurrenten uit de computerchipmarkt te houden', aldus de Nederlandse eurocommissaris. 'Zo'n serieuze en volhardende schending van Europese mededingingsregels kunnen we niet tolereren.' Kroes vindt ook dat Intels praktijken innovatie ondermijnt. Intel heeft inmiddels aangekondigd in beroep te gaan.

De zaak speelt al sinds het jaar 2000, toen branchegenoot AMD het bij de Europese Commissie aanhangig maakte. Computerfabrikanten zouden volgens AMD door Intel zijn benaderd voor exclusiviteit. In februari 2008 deden ambtenaren van de Europese Commissie een inval in het Europese hoofdkantoor van Intel in München. Ook bezochten ze enkele elektronicawinkels op zoek naar bewijzen van onoorbare afspraken met de chipfabrikant.

Record

1,06 miljard euro is veruit het hoogste bedrag dat de Europese Commissie ooit als boete heeft opgelegd voor een mededingingszaak. Het vorige record stamt uit 2004. Toen moest Microsoft 497 miljoen euro betalen omdat de commissie vond dat het softwarebedrijf de marktwerking verstoorde.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2948401). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.