Managed hosting door True

IPv6 nu echt operationeel in Nederland

 

Ethernet kabel

XS4ALL heeft de eerste ADSL-verbinding van Nederland opgeleverd die werkt over het nieuwe internet-protocol IPv6. Dat maakt XS4ALL-expert Marco Hogewoning vandaag bekend op de conferentie RIPE 58 in Amsterdam. Het gebruik van IPv6 is noodzakelijk om het probleem van de schaarse IP-adressen op te lossen. De verwachting is dat de huidige IP- adressen over ongeveer 700 dagen op zijn.

Van de huidige IPv4-reeks zijn maximaal 3,7 miljard IP-adressen beschikbaar. Naar schatting zijn deze over ongeveer twee jaar allemaal in gebruik; er kunnen dan geen nieuwe computers meer bij. Met de nieuwe IPv6-reeks zijn tot in de verre toekomst genoeg IP-nummers beschikbaar. De vraag naar IP-adressen groeit iedere dag door nieuwe aansluitingen op internet en omdat steeds meer apparaten zoals mobiele telefoons, tv's en stereo's via internet communiceren.

Sinds 2002 was het al mogelijk om met IPv6 te experimenteren. Maar dat werkte via een omweg: er werd een IPv6-verbinding opgezet over een bestaande verbinding die met het oude IPv4 werkt. De ADSL-verbinding die nu is opgeleverd is volledig IPv6, dus zonder over het oude protocol te werken. "Een mijlpaal!" zegt Marco Hogewoning, "dit is een belangrijke stap voor de toekomst van internet."

Volgens XS4ALL moeten internetproviders nu gaan investeren in het nieuwe protocol, zodat hun klanten er niks van merken wanneer de oude IP-adressen op zijn. Ook organisaties met een eigen webserver moeten rekening houden met IPv6. Aanpassingen zijn nodig om een website met een oud IP-adres bereikbaar te houden via IPv6. De Belastingdienst zal er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat aangifte via IPv6 mogelijk wordt. Na deze succesvolle proef zal XS4ALL ervoor zorgen dat IPv6 verbindingen binnenkort aan iedereen geleverd kunnen worden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2943507). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.