Managed hosting door True

Microsoft daagt TomTom voor de rechter

 

Microsoft daagt het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom voor de rechter vanwege een conflict over inbreuk op patentrecht.

De bedrijven proberen al ruim een jaar tot een licentie-overeenkomst te komen, maar slagen daar niet in. Microsoft zegt in een verklaring dat daarom maar een uitweg ziet en dat is de gang naar de rechter.

TomTom maakt inbreuk op 8 Microsoft-patenten, aldus de Amerikaanse softwaregigant. Microsoft zegt daarover: “het gaat om innovaties in autonavigatietechnologie en ander rekenfuncties. Vele anderen namen daar wel licenties op”, onder wie Pioneer, Alpine en Kenwood.

Uit documentatie rondom de rechtsgang (download PDF) blijkt dat het om voor TomTom elementaire octrooien gaat, waaronder patenten op:

Het Nederlandse bedrijf werd voor het eerst over de zaak benaderd op 13 juni 2008. Toen informeerde Microsoft TomTom, in de persoon van CTO Peter-Frans Pauwels, over zijn onvrede.

TomTom is aangeklaagd bij het Western District of Washington en de International Trade Commission (ITC). In de internationale klacht formuleert Microsoft 5 inbreuken op zijn octrooien.

Microsoft zegt recht te hebben op een schadevergoeding en eist (download PDF) voor de ITC dat de import van TomToms gedurende de juridische onmin wordt gestaakt.

In een reactie aan Emerce zegt TomTom: "We zijn bekend met de situatie. Hangende de juridische ontwikkelingen geven we geen inhoudelijk commentaar".

Dit is de derde keer dat Microsoft een rechtzaak begint over patenten.

Overigens is Microsoft zelf ook subject van juridische overwegingen. Eurocommissaris Neelie Kroes lijkt van plan om Microsoft binnenkort te verplichten om Windows niet enkel met Internet Explorer te leveren, maar ook ruimte voor andere browser moet maken.  Eerder deze week meldde Google zich nog als belanghebbende in deze zaak, waarmee Google en Microsoft voor het eerst juridisch recht tegenover elkaar staan.

Foto: erwinboogert (cc)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2880695). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.