Managed hosting door True

Kaspersky verwacht veel onheil in 2009

 

Kaspersky Lab, leverancier van internetbeveiligingsoplossingen voor bedrijven en consumenten, voorziet een snelle toename van het aantal cyberbedreigingen in 2009, zoals online fraude, phishing, hacking en ID-diefstal.

"Veel internetgebruikers zijn zich niet bewust van dit soort bedreigingen. Toch is de kans om slachtoffer van cybercrime te worden groter dan menigeen denkt," zegt Dick Gehéniau, managing director van Kaspersky Lab Benelux. Zijn collega's van Kaspersky Lab waarschuwen gebruikers voor grote cybercrimebedreigingen waar ze in 2009 mee te maken (kunnen) krijgen.

Een van de opvallendste ontwikkelingen is de besmetting van computers via losse opslagmedia als USB-flashdrives, cd's en dvd's. Recente grootschalige infecties van pc's zijn veroorzaakt door crimeware die automatisch geactiveerd worden vanaf dergelijke media, vaak omdat gebruikers geen idee hebben van de risico's die deze met zich meebrengen. 
 
Ook rondsurfen op het web brengt gevaren met zich mee. Kaspersky Lab heeft een sterke toename geconstateerd van het aantal websites dat geïnfecteerd is met kwaadaardige codes. Volgens verschillende bronnen zijn vandaag de dag tussen de één op de vijftig en één op de driehonderd sites besmet. In 2006 was dat nog een tiende. Dit komt doordat virusschrijvers werken met technieken die het mogelijk maken dat telkens wanneer crimeware van een site gedownload wordt deze zichzelf modificeert. Verder wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van populaire websites waarvan surfers aannemen dat zij geen malware verspreiden. Kaspersky Lab schat dat in 2009 meer dan de helft van alle malafide programma's op zulke sites geplaatst wordt. 
 
Internet laat een snelle groei zien van bancaire en andere financiële diensten die gebruikers in staat stellen om online betalingen te verrichten, hun bankrekeningen te beheren of valuta te wisselen. Vanzelfsprekend trekt dit ook de aandacht van cybercriminelen. Kaspersky Lab verwacht dan ook dat internetfraude, zoals phishing en de diefstal van creditcardgegevens, in 2009 nog verder om zich heen zal grijpen. 
 
In het verleden was het merendeel van de kwaadaardige programma's bedoeld om computersystemen aan te vallen die niet beveiligd waren met antivirusoplossingen. Virusschrijvers hebben inmiddels echter de bakens verzet. Kaspersky Lab vermoedt dat steeds meer crimeware gebruikmaakt van technologieën die verhinderen dat de malafide software ontdekt en verwijderd wordt door computersystemen. De securityspecialist verwacht dan ook dat het aantal kwaadaardige programma's dat speciaal ontwikkeld wordt om bepaalde typen filters te omzeilen, zal groeien. Daarnaast voorziet Kaspersky Lab een forse toename van nepantivirusprogramma's die niet-bestaande bedreigingen ‘ontdekken' en gebruikers geld aftroggelen onder het mom hun ‘een plezier te doen'.

Virusschrijvers zullen blijven profiteren van de zwakke plekken in besturingssystemen en populaire applicaties, een factor die des te meer van belang is gezien de release van Microsoft Windows 7 in 2009. De groeiende populariteit van ‘alternatieven' voor Windows, zoals MacOS en Linux, zal onafwendbaar leiden tot een toename van het aantal crimewareprogramma's dat ook deze besturingssystemen op de korrel neemt.
 
Kaspersky denkt dat leveranciers van antivirussoftware vaker gebruik zullen maken van de nieuwste beveiligingstechnieken. Deze zijn gebaseerd op proactieve technologieën en reputatieservices als online verzoeken aan centrale databases, beperkte toegangsrechten bij het downloaden van applicaties, beheersystemen voor beveiligingsupdates en lijsten met betrouwbare applicaties. Deze technologieën en services zijn een aanvulling op de gebruikelijke ‘signature-based' methodes van antivirusbeveiliging, maar zullen die nog niet volledig kunnen vervangen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2868855). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.