Managed hosting door True

Nokia ziet geen groei in verkoop 'slimme toestellen'

 

Telecomfabrikant Nokia zag in 2008 nagenoeg geen groei in de verkoop van zogeheten smartphones. Het bedrijf zag de jaarwinst met 69 procent dalen en de omzet met 20 procent.

Dat blijkt uit de financiële resultaten over het vierde kwartaal die het donderdagmiddag presenteerde.

Van jaar op jaar daalde Nokia's concernomzet met 0,8 procent tot 50,7 miljard. De nettowinst daalde in de drie maanden tot de jaarwisseling met 69 procent tot 576 miljoen euro.

Beleggers reageren vermoedelijk negatief, aangezien de openingsindicatoren in Amerika op min 8 procent staan.

Omzet uit internetdiensten groeit

In 2007 verkocht Nokia 60,5 miljoen zogeheten 'converged devices', telefoons die met multimedia en internet overweg kunnen. Afgelopen jaar waren dat er 60,6 miljoen. Van die slimme telefoons kwam meer dan de helft, 36 miljoen, uit de zogeheten N-series, met daarin paradepaardjes als N95, N96 en de nieuwe N97 en 10 miljoen uit de E-series.

Over de gehele linie verkocht het telecombedrijf in het laatste kwartaal 15 procent minder telefoons dan vorig jaar. In november stelde het daarom al zijn verwachtingen naar onderen bij. Bestuursvoorzitter Olli-Pekka Kallasvuo geeft geen specifieke toekomstverwachtingen af, vanwege het onstabiele economisch klimaat. Hij houdt in ieder geval rekening met verdere afzetdaling.

De omzet uit Software & Services, de tak waar internetinnovaties onder vallen, steeg in 3 maanden met 18 miljoen euro tot 158 miljoen euro. Ruim 1 procent van de concernomzet is afkomstig uit diensten als mobiel adverteren, Ovi en Nokia Maps.

Mede door de lagere gemiddelde verkoopprijs van zijn telefoons, met 72 euro 1 euro minder dan vorig jaar, daalde de toestelomzet in het kwartaal met 27 procent tot 8,1 miljard euro. De verkopen van toestellen, netwerkapparatuur en navigatiediensten van Navteq daalde gezamenlijk met 19,6 procent tot 12,7 miljard euro.

Navteq was goed voor een omzet van 361 miljoen euro. Vergelijkingen met vorige periodes zijn nog niet te maken, aangezien het kaartenbedrijf pas sinds de zomer in handen van de Finnen is.

Blijvend investeren in R&D

Nokia bleef in 2008 fors investeren in Onderzoek & Ontwikkeling: 6 miljard euro. Het jaar ervoor was dat nog 5,6 miljard. Verhoudingsgewijs steeg die kostenpost van 11 naar 11,8 procent van de concernomzet. Nokia heeft 39.350 man in dienst bij Onderzoek & Ontwikkeling, 31 procent van zijn totale personeelsbestand.

De Finnen hebben 6,8 miljard euro in kas.

Vorig jaar ging 165 miljoen euro aan kapitaal over naar Symbian Foundation, Nokia's stichting die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het mobiele besturingssysteem Symbian.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2844220). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.