Het Openbaar Ministerie wil aangiftes en meldingen van acquisitiefraude en andere vormen van fraude, waaronder cybercrime, gaan bundelen. Dat vertelde Han Moraal, procureur-generaal van het Openbaar Ministerie, donderdag op de fraudeconferentie in Apeldoorn.
Moraal moest toegeven dat de aangiftebereidheid onder gedupeerden laag is en zelfs daalt. Slechts negen procent doet aangifte. "Een oplichter kan risicoloos binnenlopen." Volgens Moraal heerst er onder ondernemers moedeloosheid omdat ze van de meeste aangiftes niets meer horen. "Repressie blijft onderdeel van de fraudebestrijding, maar we willen door gegevens te bundelen ook meer preventief optreden. Nu kunnen politie en recherche vaak niet over elkaars gegevens beschikken."
Hoe het een en ander vorm moet gaan krijgen liet Moraal in het midden, maar volgens Fleur van Eck, directeur van het Steunpunt Acquisitiefraude, zou een iniatief vergelijkbaar met het Britse CIFAS kunnen worden opgezet. CIFAS-leden, veelal afkomstig uit de Engelse bancaire sector, vergaren gegevens van fraudeurs. Als bedrijven fraude vermoeden, kunnen zij gegevens van de betrokken personen opvragen via een beveiligde website.
Frederik Jansen, districtschef Zuid-Twente en landelijk programmamanager Intensivering aanpak financieel-economische criminaliteit, gaat de komende negen maanden ongeveer honderd mensen opleiden die zich specifiek met financiële fraude gaan bezighouden. Ook sluit hij samenwerking met private ondernemingen zoals PricewaterhouseCoopers niet uit.
Loek Hermans, voorzitter van MKB Nederland, vindt dat de overheid financiële fraude harder moet aanpakken. "Kleine ondernemers zijn geen goede fraudebestrijders, er moet meer gebeuren. In België kennen we een verbod op het versturen van spooknota's, waarom zou dat hier niet kunnen?"
Die vraag bleef overigens onbeantwoord. Tijdens een workshop over acquisitiefraude bleek wel dat er meer successen worden geboekt in de rechtbank tegen acquisitiefraudeurs, oftewel bedrijven die ondernemers misleiden om advertenties in (online) gemeentegidsen te plaatsen en domeinnamen aan te praten. "Aanvankelijk waren de rechters er weinig ontvankelijk voor omdat ze louter keken naar de juridische overeenkomst die tussen partijen is aangegaan, maar dat zie je nu duidelijk veranderen," vertelde Fleur van Eck.
Eind oktober verloor Henk de Jonge - die wordt gezien als een van drijvende krachten achter de acquisitiefraude in Noord Nederland - het hoger beroep tegen o.a. NOB, Organon en Telfort, bedrijven die menen dat zij op het verkeerde been zijn gezet bij de plaatsing van advertenties. De advertenties werden daadwerkelijke geplaatst in een tijdschrift, maar vervolgens nooit in omloop gebracht, enkele bewijsexemplaren daargelaten. De advocaat wist getuigen op te roepen die voor De Jonge & Partners hadden gewerkt en konden vertellen hoe het bedrijf te werk ging. Inmiddels zouden alle bedrijven van De Jonge failliet zijn en is De Jonge ook persoonlijk aansprakelijk gesteld.
Hoeveel geld er met deze oplichting wordt verdiend is nog altijd niet bekend. Wel dat de betrokken bedrijven proberen klachten af te vangen via misleidende sites als Advertentiefraude.nl. Achter die site zitten de initiatiefnemers van Telefoongids.com, het bedrijf dat het in 2005 nog voor elkaar kreeg om een kort geding tegen KPN/Telemedia te winnen. Van Eck schat het totaal aantal klachten over Telefoongids.com op zo'n driehonderd.
Lees ook