Managed hosting door True

Overname verbindt Intel met mobiele ontwikkelaars

 

Linux-tabletcomputer van Nokia

Intel neemt het Engelse softwarebedrijf OpenedHand over. Daarmee hoopt de chipfabrikant een impuls te geven aan zijn tot nu toe falende pogingen om een open source-gemeenschap te bouwen voor 'mobiele ontwikkelaars'.

Voor een niet bekend gemaakt bedrag neemt Intel het vijf jaar oude OpenedHand over. Dat maken de bedrijven zonder al te veel rumoer bekend. De Engelsen moeten zich in de nieuwe constellatie bezig houden met de opbouw van een gemeenschap op Moblin.org. Dat is een 1 jaar oude site van Intel.

Intel probeert sinds ongeveer een jaar een actievere rol in te nemen in de open source ontwikkelgemeenschap. Linux zwaait daar voor Intel de scepter. Op Moblin.org kunnen ontwikkelaars programmacode en ideeën uitwisselen en samenwerken aan projecten. Linux-bedrijf Xandros zegde onlangs nog ondersteuning voor Moblin toe.

Hoe mooi dat in theorie ook klinkt, de praktijk blijkt weerbarstig. Dirk Hohndel die bij Intel verantwoordelijk is voor de Linux- en open source-strategie erkende in juli van dit jaar dat Moblin tot nu toe geen deuk in een pakje boter wist te slaan. De mensen van OpenedHand, geen onbekenden onder techneuten, moeten daar verandering in brengen.

OpenedHand werkte in het verleden al voor Intel, maar ook voor onder meer Nokia, One Laptop per Child, OpenMoko, iRex STMicroelectronics. Daarbij werd hun specialistische kennis over kleine laptops en tablets ingeschakeld. Intels in maart aangekondigde Intel Centrino Atom-chip is juist voor dat soort apparaten bedoeld. De Atom-chip is volgens zijn maker bijzonder energiezuinig en toch snel genoeg om aan de huidige verwachtingen van gebruikers te voldoen.

Intel hoopt dat de nieuwe medewerkers de combinatie Linux en Intel tot een aantrekkelijk platform weten op te bouwen voor applicatie- en systeemontwikkelaars.

Volgens weblog OStatic richt het Moblin-project zich in grote lijnen niet op telefoons of mini-laptops maar op technologie voor auto's (telematica).

BT nam in juli 2008 het bedrijf Ribbit over om het telecombedrijf óók een gunstige positie te geven in de ontwikkelaarsgemeenschap.

Bron foto: Kai Hendry (CC)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2690351). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.