Managed hosting door True

Microsoft en Sun Microsystems leggen conflict bij

 

Java-rivalen Microsoft en Sun gaan samenwerken en technologie uitwisselen.

Microsoft Corporation en Sun Microsystems hebben hun langlopend conflict bijgelegd. Onder de overeenkomst zijn alle lopende juridische geschillen beëindigd. Daarnaast zijn beide bedrijven een brede technologische samenwerking en uitwisseling van technologie overeengekomen.


"Deze overeenkomst is het begin van een nieuwe relatie tussen Sun and Microsoft - een significante stap vooruit waarmee samenwerking mogelijk wordt, terwijl de keuzevrijheid van de gebruikers gewaarborgd blijft", aldus Scott McNealy, Chairman en CEO van Sun Microsystems. "De overeenkomst is goed nieuws voor zowel de klanten van Sun als die van Microsoft. Nieuwe producten worden mogelijk en klanten kunnen eenvoudiger platformen combineren en heterogene IT-omgevingen laten renderen. De overeenkomst biedt een prima raamwerk voor een verdere samenwerking tussen beide bedrijven."
"Onze bedrijven zullen hun concurrentie onverminderd voortzetten, maar met deze overeenkomst leggen we de basis voor een samenwerking waar alle klanten baat bij hebben", zegt Steve Ballmer, Chief Executive Officer van Microsoft.


Onder de overeenkomst betaalt Microsoft US $700 miljoen aan Sun voor de schikking van de lopende antitrust-zaken en US $900 miljoen voor patentgerelateerde zaken. Daarnaast zijn Sun en Microsoft overeengekomen royalties te betalen voor het gebruik van elkaars technologie, waarbij Microsoft direct US $350 miljoen betaalt en Sun tot betaling overgaat als en wanneer de technologie wordt opgenomen in de serverproducten.

De belangrijkste onderdelen van de overeenkomst zijn:
- De technische samenwerkingsovereenkomst geeft beide bedrijven toegang tot delen van elkaars servertechnologie om zo te komen tot beter te integreren server- softwareproducten. Initieel concentreert de samenwerking zich op Windows Server en Windows Client, maar zal vervolgens ook andere gebieden beslaan, zoals e-mail en databasesoftware.
- Sun neemt een licentie op de Windows desktop operating system communications protocollen als onderdeel van Microsoft’s Communications Protocol Program.
- De bedrijven zijn overeengekomen dat Microsoft door mag gaan met de ondersteuning van de Microsoft Java Virtual Machine zoals door klanten gebruikt in Microsoft’s producten.
- Sun en Microsoft annonceren daarnaast de Windows-certificering voor Sun’s Xeon servers en werken verder aan de Windows-certificering voor Sun’s Opteron-servers.
- Sun en Microsoft zullen de technologische samenwerking tussen de Java en .NET technologie verbeteren.
- De beide bedrijven zijn verder overeengekomen af te zien van rechtzaken inzake alle mogelijke patentinbreuken uit het verleden. Daarnaast kan de overeenkomst in de toekomst verder uitgebreid worden, en starten beide bedrijven met de ontwikkeling van een patent- en licentie-uitwisselingsovereenkomst.
- Beide bedrijven schikken en beëindigen hun onderlinge juridische conflicten in de Verenigde Staten. Met deze overeenkomst heeft Sun ook de doelen bereikt die het bedrijf had met de zaken die het bedrijf in Europa had aangespannen tegen Microsoft.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/268166). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.