Managed hosting door True

Wifi-hotspots vanuit de 'broekzak'

 

De 'hotspot-hippies' van Fon gaan mobiel. Fon geeft nu, in samenwerking met Joikusoft, hun gebruikers de mogelijkheid om een mobiele hotspot op te zetten.

Fon en Joikusoft, een mobiele software ontwikkelingsbedrijf, brengen samen een versie uit van Joikusoft's mobiele hotspot-software. Hiermee verandert de mobiele telefoon in een Wifi-hotspot zodat elke laptop, iPod Touch of elk ander Wifi-toestel verbinding kan maken met het internet.

Fon verkoopt gemodificeerde wifi-modems. Vervolgens vraagt het zijn geregistreerde gebruikers om hun internetsignaal draadloos te delen. Andere Fon-gebruikers kunnen elders in de wereld gratis het internetsignaal van hun Fon-collega gebruiken.

Grote dekking van 3G

Tot op heden had een Fon-gebruiker altijd een wired internetaansluiting nodig om het internet thuis te delen. Nu er een grote dekking is van 3G in Nederland kan een Fon-gebruiker overal een mobiele FonSpot oprichten.

De mensen die zich niet bij Fon hebben aangesloten moeten zich registreren om hiervan te kunnen profiteren. Iemand kan een zogenoemde ‘Alien’ worden, waarbij de eerste 15 minuten internettoegang gratis zijn, hierna moet er een klein bedrag betaald worden voor gebruik van de mobiele FonSpot. De ‘Alien’-gebruiker  deelt zijn internet zelf niet met anderen. Van de betaling gaat 50 procent naar Fon en de andere 50 procent gaat, na aftrek van de kosten, naar de FonSpot-eigenaar. De gebruiker betaald via creditcard, Paypal of sms.

Delen met 5 vrienden

De Fon-gebruikers kunnen hun mobiele internetverbinding delen met 5 vrienden die een verbinding kunnen maken met de FonSpot. De software hiervoor komt in het derde kwartaal van dit jaar op de markt.

Onder meer eBay en Google investeerden in Fon. Door deze laatste investeerder is het ook mogelijk om via een normale Fon-hotspot gratis, zonder registratie, de sites te bezoeken van Google als bijvoorbeeld Gmail, Google Video, Flickr, YouTube en Google Docs. Het is zelfs mogelijk om via de cache van Google andere sites te bekijken.

Gemiddeld verbruik

Desondanks is het gemiddelde verbruik van een normale Fonspot niet hoog. De hotspot-eigenaar kan op fon.com kijken hoeveel elke gebruiker heeft geupload of gedownload. Vaak zijn dat slechts enkele megabytes per dag. De eigenaar bepaalt ook zelf de snelheid van de andere Fon-gebruikers op zijn hotspot.

Voor een Fonspot in de buurt geeft Google Maps het antwoord. De oranje of grijze rand geeft aan of de hotspot actief, danwel inactief is.

Bron foto: thms.nl (CC)

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2669930). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.