Managed hosting door True

CeBIT 2008: Onderzoek Capgemini positief over markt

 

De grootste groei in uitgaven aan ict-oplossingen is de komende vijf jaar te zien bij webportalen, relatiebeheer en mobiele oplossingen. Dat is de verwachting van Duitse ict-directeuren volgens een trendonderzoek van Capgemini.

Uit het onderzoek IT-trends 2008 van Capgemini Duitsland valt op te maken dat de grootste groei van ict-bestedingen de komende vijf jaar te zien is bij webportalen, relatiebeheer en mobiele oplossingen. Dat concluderen de samenstellers na een enquête onder een vijftigtal Duitse ict-directeuren. Andere onderwerpen die hoog op hun agenda staan, zijn beveiliging en it-infrastructuur/it-servicemanagement. Alleen ligt daar de te verwachten investeringsgroei lager.

Handig

Ook business intelligence staat in de warme belangstelling. De hype rond 'service oriented architecture' lijkt in Duitsland enigszins geluwd. Volgens Antonio Schnieder, topman van Capgemini Duitsland, die de resultaten van het rapport op de CeBIT presenteerde, beschouwen it-managers 'soa' inmiddels als een handig, flexibel instrument om de integratie tussen standaard- en maatwerkcomponenten tot stand te brengen. "Het theroretisch debat is min of meer voorbij. Managers zien 'soa' inmiddels niet meer als een apart thema, maar vinden het een onderdeel van een infrastructuur- of softwarestrategie."

Geen prioriteit

In Duitsland heeft uitbesteding van ict minder prioriteit in vergelijking met andere Europese landen als Groot-Brittannië, Nederland en Scandinavië, blijkt ook uit deze studie. De Duitse 'chief information officers' grijpen het als middel aan om bepaalde personeelsproblemen op te lossen, maar zien het niet als een middel om ict-processen te verbeteren of efficiencyvoordelen te behalen.

Prijzendruk

Uit het onderzoek blijkt dat de Duitse it-top in meerderheid positief gestemd is over de ict-bestedingen. Die zullen de komende jaren in hun ogen stijgen. Verder concluderen de onderzoekers dat de industrialisering van de ict voortschrijdt. De it-managers kopen steeds vaker standaard componenten van leveranciers, waarbij eigen maatwerkontwikkeling afneemt. Het gevolg voor leveranciers is wel dat de druk op de prijzen toeneemt en ontwikkelwerk vaker in lagelonenlanden terechtkomt. De 'cio' komt daarbij in een spagaat terecht: hij is zowel bedrijfsleider van de it-afdeling als 'business partner' voor de directie en de verkoopafdelingen in zijn organisatie.

Het rapport is te downloaden via: http://www.de.capgemini.com/presse/pressemitteilungen//it-trends_2008/.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2377844). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.