Managed hosting door True

'Ophef over 'geschrapte' OOXML functies is overdreven'

 

Microsoft vindt de ophef over het 'schrappen' van functies uit de OOXML-standaard overdreven. Volgens de softwareleverancier is het aanpassen van de standaard voor OOXML vlak voor de ISO-stemming een normale gang van zaken.

Het 'schrappen' van een aantal functies uit de standaard voor OOXML  (office open xml) vlak voor stemming van de ISO (onafhankelijke standaardiseringorganisatie) is volgens Microsoft een normale gang van zaken. De Ecma, een door ict-leveranciers (waaronder Microsoft) aangestuurde standaardiseringgroep wil OOXML via een versnelde procedure tot ISO-standaard laten bestempelen.

De Ecma maakte eind december 2007 bekend dat het naar aanleiding van commentaar op de huidige OOXML-standaard functies zoals AutoSpaceLikeWord95, opmaaktaal VML en de 'schrikkeljaarbug' verplaatst van een verplicht naar een optioneel onderdeel van de standaard. Tegenstanders vrezen voor compatibiliteitsproblemen. Hans Bos van Microsoft reageert op het Computable-artikel 'Microsoft ontkleedt OOXML voor ISOstemming'. "Omdat er nu buitengewone belangstelling is voor de standaardisering, tot nu toe werd er vrijwel nooit over geschreven, lijkt het misschien bijzonder maar dit is een normale gang van zaken."

Schrappen

Microsoft struikelt over het woord 'schrappen'. Hans Bos: "Het is niet het 'schrappen' van functies. Hoewel dat niet een onmogelijkheid is in het proces, gaat het bij de huidige reacties op  de commentaren ('proposed dispositions') in veel gevallen om het verplaatsen van functionaliteit van 'normatief' naar 'informatief'. In de standaardenwereld heet het dan eigenlijk het verplaatsen van iets dat 'verplicht' is, naar iets dat 'optioneel' of ter (algemene) ondersteuning dient." Bos wil ook benadrukken dat het niet Microsoft is dat de OOXML-standaard voordraagt bij de ISO, maar de Ecma. De Ecma is de standaardiseringgroep die door ict-leveranciers, waaronder Microsoft, wordt aangestuurd.

De procedure voor ISO-standaardisering van OOXML zit tussen de 'Ballot' (stemming) en 'Ballot Resolution Meeting' (een oplossingbijeenkomst) in. Tijdens de 'ballot-fase' geven de bij een relevante ISO-commissie aangesloten standaardisatiecommissies (bijvoorbeeld in Nederland de NEN) commentaar op de specificatie. Dat commentaar bestaat uit technische opmerkingen over de specificatie van de standaard. Volgens de ISO-regels is men verplicht om naast commentaar op de standaard ook met een suggestie voor een oplossing te komen. Vervolgens gaat de indiener van de specificatie (voor OOXML dus Ecma) aan de slag met het inventariseren van het commentaar en het beantwoorden van de commentaren en de suggesties voor oplossingen. Dat is de fase van het ISO-proces waar OOXML zich nu in bevindt.

De Ecma communiceert de stand van zaken en de beantwoording van de commentaren via de eigen website. De meer inhoudelijke informatie over de standaardisatie wordt met de commissies die de wijzigingsvoorstellen indienen gedeeld. Over een paar weken is de 'deadline' van de ISO-procedure voor het geven van reacties op alle commentaren. In februari vergaderen internationale commissies over de voorstellen van de Ecma. In die vergadering wordt ieder voorstel van de Ecma afzonderlijk behandeld. Vervolgens stemmen de commissies over de aangepaste specificatie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2274808). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.