Managed hosting door True

SaaS onbekend bij ICT-beslisser

 

Het is slecht gesteld met de naamsbekendheid van SaaS (software-as-a-service) onder ict-beslissers. Driekwart weet aanvankelijk niet wat het begrip inhoudt. Verschillende marketingtermen zorgen voor verwarring.

In eerste instantie weet 73 procent van de ondervraagden ict'ers niet wat het begrip SaaS inhoudt (spontane bekendheid). Pas na het voorleggen van een definitie van SaaS is 69 procent van de ict-beslissers bekend met het begrip. Dat blijkt uit onderzoek van Heliview onder 700 ict-beslissers.

Hans Brouwer van Salesforce (de grootste aanbieder van online crm) vindt het percentage ict'ers dat SaaS in eerste instantie niet kent hoog. "Er is voor ons nog een hoop 'zendingswerk' te verrichten."

Marketing

Michiel de van der Schueren van ASP-forum Nederland is minder verbaasd. "Er zijn zoveel marketingkreten voor hetzelfde beestje: ‘internetaccounting', ‘online services', ‘web 2.0', iedere aanbieder presenteert zijn product onder een andere naam bij de klant. Ik begrijp de verwarring."

Gebruikersgemak en kostenbesparing zijn volgens de ondervraagden de belangrijkste redenen om te kiezen voor SaaS. Brouwer: "Vanuit het oogpunt van de eindgebruiker begrijp ik die keuze, maar door andere redenen zoals ‘geen onderhoud', ‘uitbesteding', ‘tijdswinst' en ‘kennis', wordt veel complexiteit uit handen genomen van de ict-afdeling."

Gedwongen

Van de respondenten geeft 14 procent aan één of meer SaaS-applicaties te gebruiken. Hans Brouwer verwacht een grote toename. "SaaS groeit veel sneller dan client-serverapplicaties. Vorig jaar groeide de omzet van Salesforce in Europa met 72 procent. Steeds meer leveranciers, zoals Oracle, SAP en Microsoft, worden door de markt gedwongen om SaaS aan te bieden. Die grote leveranciers zijn schoorvoetend aan het toetreden tot de SaaS-markt." Ook De van de Schueren ziet een opkomende vraag.

Definitie van SaaS volgens Heliview
SaaS (software-as-a-service) is software beschikbaar als een gehoste service die benaderd wordt over het internet en waarbij afrekening plaatsvindt via een abonnementsstructuur. Dit wordt ook wel ASP (application service providing) genoemd. Een voorbeeld van SaaS is internetboekhouden.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2159343). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.