Managed hosting door True

'Marktaandeel Linux groeit dankzij Windows Vista'

 

Windows Vista is een grote stimulans voor Linux. Het marktaandeel van Microsoft kan alleen maar zakken, terwijl dat van Linux alleen maar kan groeien. Belangrijk voordeel van Linux is de prijs. Het nadeel is dat de kernel van niemand is, waardoor sla's lastig te sluiten zijn.

De komst van Windows Vista zorgt ervoor dat gebruikers sneller overstappen op Linux. "Windows Vista heeft waarschijnlijk de grootste kans voor Linux gecreëerd om meer marktaandeel te krijgen", aldus Cole Crawford, it-strateeg bij Dell in een presentatie op de jaarlijkse LinuxWorld Conferentie. Volgens Crawford zijn er een hoop bedrijven na het implementeren en gebruiken van Vista toch weer teruggestapt op Windows XP.

Microsoft heeft al vijftien jaar het grootste marktaandeel op de desktop. Crawford: "Dus de enige weg die zij kunnen afleggen, is die omlaag gaat. Linux kan daarentegen alleen maar groeien. Het potentieel van dit besturingssysteem is enorm." Linux heeft een marktaandeel van 1 procent. De besturingssystemen van Microsoft hebben 90 procent marktaandeel. "Verwacht wordt dat Linux de komende twee jaar meer marktaandeel zal krijgen," zegt Crawford.

Prijsbewust

Ron Hovsepian, ceo bij Novell, maker van Linux-distributie Suse, denkt dat Linux op de desktop de toekomst heeft. Hij zei eerder al tegen Computable: "Het zal langzaam en per marktsegment gaan. Ik denk dat de snelste groei in het mkb te zien zal zijn. Kleine ondernemingen zijn het meest prijsbewust. SUSE Linux Enterprise Desktop kost een tiende van Windows Vista".

I love Vista

Novell bracht hun zakelijke distributie SLED10 op de markt, net voordat Vista op de markt verscheen. De aankondiging dat autofabrikant Peugeot op twintigduizend pc's SLED installeert kwam op de dag dat Vista in Europa gelanceerd werd. Dat was zo getimed, aldus EMEA-president Volker Smid. "Toen iemand mij laatst vroeg wat ik van Microsoft Vista vond, gaf ik het antwoord ‘i love vista', want het zorgt ervoor dat mensen gaan nadenken. Op datzelfde moment komen wij binnen met de mededeling dat wij een besturingssysteem hebben dat vijftig dollar kost, maar voor vijfhonderd dollar dingen kan." Crawford denkt dat ook de toenemende samenwerking tussen de Linux-distributeurs en Microsoft ervoor zorgt dat klanten eerder voor Linux kiezen.

Nadeel

Het grote nadeel van Linux is dat de kernel van Linux van niemand eigendom is. Dat maakt het volgens Crawford erg lastig om de service level agreements af te spreken. Bovendien is Microsoft in het voordeel, omdat de softwaregigant een voorsprong heeft van vijftien jaar.

Ubuntu

Dell maakte gisteren bekend dat de Linux-distributie Ubuntu in Europa op enkele modellen van zijn laptops gaat installeren. Dit betreft consumentenmachines uit de Inspiron-lijn, maar de pc-producent heeft ook plannen om de zakelijke desktopdistributie Suse Linux Enterprise van Novell te leveren.
Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2081519). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

De beste keus is op dit moment: blijf bij XP of stap over op Linux. De eerste is een korte termijn- en de laatste een lange termijnoplossing.

Ubuntu wordt vaak genoemd, maar als je net begint raad ik je aan eerst eens naar de volgende gratis Linux 'smaken' te kijken:

www.linuxmint.com
www.pardus-linux.nl
www.mepis.nl
www.pclinuxos.com

Als je nu even wat tijd investeert, kun je straks honderden euro's besparen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.