Managed hosting door True

Column

De nieuwste arbeidsvoorwaarde: videoconferening

 

Ik zal u niets nieuws vertellen als ik u zeg dat de arbeidsmarkt krap is. En het einde is zeker nog niet in zicht. Sommige onderzoekers geven aan dat de vraag van werkgevers naar personeel stijgt, terwijl het aanbod van sollicitanten alleen nog maar afneemt. Oude tijden herleven; sollicitanten kunnen tijdens nieuwe sollicitatieconcepten meteen een lease-auto uitzoeken en de geëiste arbeidsvoorwaarden worden steeds uitgebreider. Vooral overheidsinstantie hebben problemen met het vinden van geschikt personeel omdat zij niet kunnen concurreren met de arbeidsvoorwaarden die commerciële bedrijven bieden, zoals de lease-auto's. Maar wat heb je aan een lease-auto als je daarmee het grootste gedeelte van de dag in de file staat?

Het fileprobleem is één van de belangrijkste economische problemen in Nederland. Nederlanders staan steeds vaker en langer in de file en dit lijkt alleen nog maar toe te nemen. Een grote frustratie in de file is het onvermogen om tegelijkertijd andere dingen te doen, ofwel voor de privé-situatie dan wel voor de werkgever. Persoonlijk besteed ik mijn tijd liever aan mijn privé-leven dan aan in de file te staan. En dat wordt bevestigd door een onderzoek van werving- en selectiebureau G-Recruitment. Het onderzoek wees uit dat minder reistijd voor veel werkzoekenden belangrijker is dan salaris of een interessantere baan. Door de stijgende behoefte aan privé-tijd wordt reistijd gezien als nutteloze, onzinnige tijdsbesteding.

Ik heb hierboven twee belangrijke problemen geschetst voor de Nederlandse economie, toch beschikken bedrijven over een eenvoudige technische oplossing om dit probleem gedeeltelijk op te lossen.

Ingegeven door de twee bovenstaande problemen, zijn er al overheidsinstanties die kijken naar de mogelijkheden om visuele communicatie in te zetten bij het vinden van nieuw personeel. Zo is het mogelijk om personeel videoconferencing apparatuur ter beschikking te stellen, zodat zij thuis kunnen werken en toch teamgevoel kunnen houden met collega's en op basis van de juiste informatie snel beslissingen kunnen nemen. Doordat visuele communicatie bedrijven de mogelijkheid biedt om het aantal thuiswerkers te vergroten en daardoor ook de balans tussen werk en privé te verbeteren, lijkt dit zowel voor de werkgever als de werknemer een aantrekkelijke oplossing. Bijkomend voordeel voor ondernemingen is dat het toenemende aantal thuiswerkers ervoor kan zorgen dat bedrijfslocaties veel kleiner worden, wat scheelt in de huisvestingskosten. Wat zou het mooi zijn als videoconferencing in de toekomst de nummer één arbeidsvoorwaarde zou worden. Ik zie geen reden waarom dat niet zou kunnen... En u?

Erik Swart
Country Manager bij Tandberg Nederland

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1999134). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.