Managed hosting door True

Novell legt deal met Microsoft uit

 

Zes maanden geleden sloten Microsoft en Novell een spraakmakende overeenkomst. Tijdens Novell's Brainshare liet de Linux-distributeur de eerste resultaten van de samenwerking zien.

Een betere samenwerking tussen Microsoft-producten en die van Novell is de reden voor de overeenkomst, aldus Novell op de jaarlijkse gebruikersbijeenkomst Brainshare. Microsoft zegt tijdens de bijeenkomst het daarmee eens te zijn.
Voorlopig werken Novell en Microsoft samen op de gebieden virtualisatie, managementdiensten en het open document formaat. "Dit is het begin. Voorlopig is interoperabiliteit tussen de verschillende besturingssystemen de belangrijkste reden om samen te werken", aldus Roger Levy, vice president Open Platform Solutions.

Tevreden
De klanten van Novell lijken tevreden met de overeenkomst. "De communicatie van een Windows XP-pc met een Novell-client is altijd lastig", zegt Wayne Lewis, ict'er bij farmaceutisch bedrijf Wyeth. "Op de desktop zullen we nooit overgaan op Linux, want dat lijkt ije technisch gezien erg lastig. Het is prettig als backend en desktop goed kunnen samenwerken."
Jan Warnier, ict-manager bij ROC Westerschelde, denkt dat de overeenkomst noodzakelijk was voor Novell. "Novell heeft goede producten, maar Microsoft heeft een goed pr-apparaat." Hij is bang voor een overname van Novell door Microsoft. Als de vraag tijdens de persconferentie gesteld wordt, antwoord ceo Hovsepian met: "Microsoft blijft een concurrent."
Een andere reden voor de overeenkomst is dat Novell in contact hoopt te komen met de klanten van Microsoft. Volgens Warnier wil Microsoft ook voet aan de grond krijgen in het Novell-bolwerk. Hij denkt dat Novell-ceo Hovsepian de toespeling naar Microsoft wel moest maken na het vertrek van ceo Jack Messman. "We zullen ze nooit verslaan zal Novell gedacht hebben. Samenwerken was daarom de beste optie", denkt Lewis. Hij vraagt zich af waar het voordeel voor Microsoft is in deze deal. Warnier: "Microsoft dacht dat Linux het nooit zou halen. Maar het heeft een enorme vlucht genomen".

GPL3
Richard Stallman, fanatiek voorvechter van open source, is niet blij met de overeenkomst tussen Microsoft en Novell. "Microsoft dreigt al jaren open source software aan te klagen vanwege software patenten, maar ze hadden daarvoor geen partner in onze community. De aanval aangaan met iemand in onze community is veel aantrekkelijker." Hij schrijft dat de GNU General Public License dergelijke deals tussen softwaremakers niet zal toestaan. Het zal daarom voor Novell niet mogelijk worden software, die wordt uitgebracht onder GPL 3, te gebruiken. Novell lijkt zich er vooralsnog niet druk om te maken. Hovsepian: "De discussie over GPL3 vindt nog steeds plaats. Ik kan daar niets over zeggen". [Rian van Heur]

Mono-project niet
De overeenkomst tussen Microsoft en Novell zegt niets over de samenwerking in het mono-project. "Het is officieel geen deel van de overeenkomst", zegt Frank Rego, productmanager bij Novell. In het Mono-project werken ontwikkelaars van Novell aan het beschikbaar maken van Microsoft .Net-technologie op het Linux-platform. Toch denkt Rego dat het Mono-project zeker zal profiteren van de overeenkomst. "De overeenkomst laat een hoop ruimte over voor meer."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1928247). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.