Managed hosting door True

BSA actie tegen online verkoop illegale software

 

De Business Software Alliance (BSA), het samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software, gaat online fraude harder bestrijden.

Recentelijk werden gelijktijdig internationale acties uitgevoerd tegen vijf softwarepiraten. Zij waren gevestigd in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Duitsland. Deze aanklachten markeren het begin van een serie juridische acties door de BSA, die gericht zijn tegen de online verkoop van illegale software.

"We willen alle kleine en grote wetsovertreders waarschuwen dat onze boodschap dezelfde blijft: softwarepiraterij is illegaal en we blijven actie ondernemen tegen online piraterij. Op deze manier willen we illegaal softwaregebruik bestrijden", zegt John Wolfe, directeur van Internet Enforcement bij de BSA. "Dit is slechts het begin van onze uitgebreidere aanpak om softwarepiraterij te bestrijden."

In alle vijf gevallen van softwarepiraterij vormden meldingen en klachten van teleurgestelde klanten voor BSA de aanleiding om actie te ondernemen. De gedupeerden werden verleid door aantrekkelijke prijzen, maar ontvingen voor hun geld namaakproducten van slechte kwaliteit.

Uit een recente whitepaper van IDC (1) blijkt dat 25 procent van de online gekochte software die niet direct afkomstig is van de erkende leverancier, schadelijke of additionele codes bevat. Deze codes kunnen van invloed zijn op de IT-beveiliging en -prestaties. IDC testte ook via veilingsites gekochte software. Hieruit bleek dat de kans op het downloaden van legale software waarmee niet geknoeid is, via een veilingsite kleiner is dan 50 procent.

"Helaas gaat de explosieve groei van het internetgebruik en online winkelen gepaard met een toenemend risico op illegale software", zegt Peter Beruk, Director Worldwide Anti-Piracy/Compliance Programs voor McAfee en voorzitter van de Internet Comittee van de BSA. "Het is de doelstelling van de BSA om mensen die software willen kopen, voor te lichten hoe ze zich adequaat kunnen beschermen tegen fraude. Daarbij wijzen we ook op de handhaving van de wetgeving omtrent auteursrechten."

In 2006 sloot de BSA internetveilingen die gezamenlijk ruim 20.000 softwareproducten hebben verkocht met een totale waarde van meer dan 17 miljoen dollar. Daarnaast maakte de BSA melding van twee miljoen illegale softwarekopieën die niet van veilingsites afkomstig waren. Deze producten hebben een totale waarde van ruim 12 miljoen dollar. De BSA heeft in 2006 in de Verenigde Staten 8.025 veilingsites en in andere landen totaal 5.961 gesloten. Deze aantallen onderstrepen de omvang van het probleem.

De gedaagde softwarepiraat in de Verenigde Staten is een internetverkoper in Pennsylvania, die 20 websites beheerde. Op deze sites verkocht hij kopieën van Adobe-, McAfee-, Microsoft- en Symantec-software. De aangeklaagde in Groot-Brittannië is een websitebeheerder die kopieën van Autodesk-software aanbood. In de overige drie gevallen betrof het websites die illegale Adobe-producten verhandelden. De twee Duitse softwarepiraten ontvingen een gerechtelijk bevel, waarna huiszoekingen plaatsvonden. Hierbij werd gezocht naar concreet bewijs van illegale verkoopactiviteiten. In het derde geval werd een gerechtelijk bevel uitgegeven in Duitsland, maar bleek de piraat gevestigd te zijn in Oostenrijk. Vervolgens is er in Oostenrijk een klacht tegen hem ingediend.

Meer informatie over bescherming tegen softwarepiraterij en andere vormen van online fraude is te vinden op www.bsacybersafety.com . Hier staat een lijst met veiligheidstips en aandachtspunten. Meer informatie over de BSA en zijn wereldwijde acties om softwarepiraterij te voorkomen, is te vinden op www.bsa.org .

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1919922). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.