Managed hosting door True

Column

'Wow' veilig?

 

Naast de vele negatieve geluiden over het onlangs gelanceerde Windows Vista valt er zeker ook wat positiefs te melden over het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. De verbeterde bescherming is immers een grote stap vooruit. Naast de verbeterde beveiliging van systeemservices en het netwerk beschermt Vista namelijk gegevens op de harde schijf in het geval van diefstal of bijvoorbeeld van afgedankte pc's. En die hogere bescherming kan veel ellende besparen.

Regelmatig zie ik koppen als: 'Weer gevoelige informatie op straat' of 'Defensie raakt gevoelige gegevens kwijt'. Met de intrede van het mobiele werken dwalen - vaak vertrouwelijke gegevens - door het universum. Dagelijks worden duizenden laptops gestolen en hiermee dus ook data. Daarnaast is het mogelijk om allerlei usb-apparatuur op de computer aan te sluiten. En daar wordt het niet veiliger van: usb-sticks raken kwijt of worden ontvreemd. Vroeger bestond er nog een archivaris die aan de 'deur' van alle datatoevoer zat en precies wist waar alle data zich bevond. Nu worden gegevens meegenomen, is het toezicht verloren en raken gegevens kwijt. En dat levert naast pijnlijke situaties ook veel ergernis op.

Door encryptie van je hardware zijn gegevens goed beveiligd. Vista- gebruikers kunnen het hele systeem versleutelen, inclusief de Windows-systeembestanden, de registry, tijdelijke bestanden als browse-geschiedenis en de hibernation file. Bovendien is het in Vista mogelijk usb-sticks te versleutelen. Natuurlijk is het niet alleen maar lof en zang, maar ik zie de toekomst met Vista met vertrouwen tegemoet.

Lex Brinkhuijsen
ICT-manager en consultant bij Ab Ovo

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1906508). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.