Managed hosting door True

Linux-distributieverbod voor Novell?

 

De Free Software Foundation (FSF) bekijkt of Novell nog wel het recht heeft om toekomstige versies van Linux (onder gplv3) te verkopen. Dat gebeurt naar aanleiding van de ernstige vragen die de open source community heeft over de samenwerking die het bedrijf enkele maanden geleden afsloot met Microsoft.

Centraal in de discussie staan de uitspraken van Microsoft-topman Steve Ballmer, die vorig jaar stelde dat Linux door Microsoft gepatenteerde technologie gebruikt en dat de softwaregigant dus recht heeft op compensatie. De overeenkomst tussen Novell en Microsoft houdt onder meer in dat Novell Microsoft betaalt om patentzaken tegen het bedrijf of tegen zijn klanten te voorkomen. "De community wil er alles aan doen om deze overeenkomst en gelijksoortige deals dwars te zitten", zegt FSF-advocaat Eben Moglen. "Ze hebben reden om bezorgd te zijn dat dit het begin is van een agressieve patentstrategie van Microsoft."

De advocaat denkt dat er in de komende derde versie van de General Public License (gpl) van Linux ammunitie te vinden is om de deal te torpederen. Een eventueel distributieverbod zou dan ook nieuwe versies betreffen die gebruikmaken van gplv3. Binnen 2 weken zou het bestuur van de FSF over de kwestie beslissen. Novell zegt die beslissing af te wachten voordat het reageert.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1857359). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.