Managed hosting door True

Cisco: 'Thuiswerkers gevaar voor bedrijfsveiligheid'

 

De perceptie bij thuiswerkers over de rol van IT kan de corporate veiligheid van een bedrijf en de online veiligheid van thuiswerkers in gevaar brengen. Voor it-afdelingen ligt er een kans om zich meer als beveiligingsadviseur te profileren. Dit heeft Cisco geconstateerd na een onderzoek naar het online gedrag van thuiswerkers in tien landen.

Dit onderzoek werd gedaan in onder andere Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. In het tweede deel van deze internationale studie is gekeken naar de perceptie van thuiswerkers over de rol van it voor hun veiligheid. Ook is aan it-professionals gevraagd wat zij geloofden dat gebruikers als hun rol zien. Als uitgangspunt is het gevaarlijke online gedrag genomen, dat bleek uit het eerste onderzoek.

Het onderzoek, dat ingaat op de relatie tussen it en medewerkers, is gehouden onder meer dan 1000 thuiswerkers en 1000 it-beslissers. Het bouwt voort op een eerder onderzoek naar de tegenstelling bij werknemers tussen het bewustzijn over beveiliging en hun werkelijke gedrag, waarvan de resultaten begin oktober bekend zijn gemaakt.

Het merendeel van de ondervraagden, zes van de tien thuiswerkers, gelooft dat het de verantwoordelijkheid is van hun manager om hun activiteiten buiten kantoor te controleren en niet van de it-afdeling. Eén op de vijf ondervraagden antwoordt zelfs dat het niemand iets aangaat wat zij buiten kantoor, online doen. Ook blijkt uit het tweede deel van dit beveiligingsonderzoek dat in zes van de tien landen (waaronder de Verenigde Staten) thuiswerkers vinden dat hun managers meer autoriteit hebben om hun gedrag te controleren dan it-afdelingen.

In Frankrijk geeft 38 procent van de thuiswerkers aan dat het niemand iets aangaat wat zij thuis op de computer doen, terwijl 33 procent zegt dat de it-afdeling wel het recht heeft om ze te controleren. Daarbij hebben vooral in Australië, Brazilië, China en Groot-Brittannië thuiswerkers het idee dat hun managers meer autoriteit hebben over hun gebruik van it-hulpmiddelen dan it-beslissers. Dertien procent van de thuiswerkers vindt dat noch managers noch de IT-afdeling hun gebruik van bedrijfsapparaten zou moeten controleren.

Uit de resultaten blijkt de verschillende invloed van sociale en zakelijke cultuur in verschillende landen op de perceptie van werknemers. Volgens John Stewart, Cisco’s chief security officer, is uit het onderzoek op te maken dat er een kans ligt voor it-afdelingen om zich als vertrouwelijke beveiligingsadviseur te profileren. Dit bleek ook al uit het eerste deel van het internationale onderzoek.

Uit dit eerste deel van het onderzoek bleek eveneens dat de meeste thuiswerkers zeggen zich bewust te zijn van de veiligheidsrisico’s die het gebruik van de computer thuis meebrengt voor de onderneming. Zij gedragen zich hier echter niet naar. Eén op de vijf thuiswerkers deelt zonder problemen de computer met niet-werknemers, een kwart van de ondervraagden opent onbekende e-mails en elf procent breekt in op het draadloze netwerk van de buren. Dit laatste wordt vaak uit gemakzucht gedaan.

Volgens Cisco neemt met elke computer die door buitenstaanders gebruikt wordt het bedrijfsrisico toe. Het bedrijfsnetwerk wordt kwetsbaarder voor hackers en gevoelige informatie kan op straat komen te liggen. Netwerkbeheerders en veiligheidsmanagers moeten een actievere relatie aangaan met hun eindgebruikers, adviseert Cisco.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1758580). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.