Managed hosting door True

Privacy Awards voor MediaJungle en Anonimizer

KinderDPIA krijgt aanmoedigingsprijs

 

MediaJungle en Anonimizer van it-bedrijf Bolesian hebben tijdens de Nationale Privacy Conferentie van Privacy First en ECP de Nederlandse Privacy Awards 2023 in de wacht gesleept. KinderDPIA kreeg de aanmoedigingsprijs overhandigd. Genoemde bedrijven zijn op privacy-gebeid vernieuwend bezig, aldus de jury.

De Nederlandse Privacy Awards worden jaarlijks door Privacy First uitgereikt rond de Europese Dag van de Privacy en zijn bedoeld om privacyvriendelijke initiatieven in het zonnetje te zetten. Dit jaar zijn die voor MediaJungle, Anonimizer en KinderDPIA (als aanmoedigingsprijs). De winnaars werden gekozen uit een lijst van zeven genomineerden: Linckr, Stichting Donateursbelangen, Cyberkaart en Shutterring visten achter het net. Het juryrapport staat hier.

MediaJungle

MediaJungle richt zich op een kwetsbare doelgroep die bestaat uit personen met een licht verstandelijke beperking. Het thema privacy is voor hen een abstract begrip. MediaJungle legt dit voor deze doelgroep op een begrijpelijke en toegankelijke wijze uit. Educatie vindt plaats met behulp van spelkaarten en visualisatie, wat aanzet tot actie/nadenken en dialoog. Ook is er aandacht voor het zichtbaar maken van de dunne lijn tussen slachtoffer en dader van digitale pesterijen.

Anonimizer       

Het anonimiseren van informatie voor openbaarmaking betekent een forse verbetering van de privacy, maar leidt voor publieke en private partijen ook tot grote uitvoeringscomplicaties. Anonimizer (van Bolesian) is een laagdrempelige tool om automatisch documenten, foto’s en video’s veilig privacy-proof (lees anoniem) te publiceren. Het product, verrijkt met artificiële intelligentie,  biedt een praktische oplossing voor overheden maar ook voor private partijen om te voldoen aan het privacyrecht.

KinderDPIA

Privacy op School beoogt de bewustwording van docenten en kinderen over de privacyrechten van het kind op school te vergroten. Het werkt onder meer aan het opstellen van een 'KinderDPIA' (dpia = data protection impact assessment) over meekijksoftware op de schermen van leerlingen. Soms staat die software continu aan zodat kinderen de hele dag worden gevolgd, zonder dat het belang daarvan duidelijk is. Of dat bij van school geleende schermen de meekijksoftware ook ’s avonds bij kinderen thuis nog actief is. Een duidelijke notificatie en/of in- en uitzetten voor een beoogd doel kan helpen, net als bewustwording over bijvoorbeeld achtergrond van software en dataopslag. Daar maakt het KinderDPIA zich hard voor.

Bodemprocedure tegen ANPR-wet

Naast het feestelijke nieuws over de Privacy Awards laat Privacy First weten dat het een rechtszaak tegen de Staat heeft aangespannen om de automatische nummerplaatherkenning (ANPR: Automatic Number Plate Recognition) buiten werking te laten stellen. De ANPR-wetgeving zou in strijd zijn met het Europees privacyrecht. Onder deze wet worden de kentekens en locaties van miljoenen auto's in Nederland (oftewel ieders reisbewegingen) continu vier weken in een centrale politiedatabank opgeslagen voor onder meer opsporing en vervolging, ongeacht of iemand ergens van verdacht wordt.

Dit is volgens de stichting niet noodzakelijk, disproportioneel en ineffectief. Ook zou het systeem makkelijk te misbruiken zijn. De huidige ANPR-wet vormt daarmee een massale privacyschending en hoort niet thuis in een vrije democratische rechtsstaat, meent Privacy First.

Eind 2021 vond reeds een kort geding tegen de ANPR-wet plaats. In deze zaak oordeelde de rechtbank Den Haag dat bij dit geding geen sprake was van voldoende spoedeisend belang. Privacy First is het daarmee oneens en heeft vervolgens besloten om deze zaak voort te zetten als bodemprocedure.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7463295). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Maatschappij

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.