Managed hosting door True

Europese tech mag niet in dienst staan van dictators

 

Drone

Europese technologie mag niet door autoritaire regimes worden aangewend om de eigen bevolking te onderdrukken. Het Europese Parlement heeft daarover zijn 'regelgeving voor tweeërlei gebruik'. Immers, apparaten zoals drones maar ook bepaalde computertechnologie zijn zowel voor civiele als militaire doeleinden in te zetten.

De nieuwe verordening focust op nieuwe technologische ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld cybersurveillance-technologie. De tekst komt er op initiatief van de Europese Piratenpartij. ‘Zoals in het geval van de protesten in Wit-Rusland vorig jaar’, zegt Markéta Gregorova van de Piratenpartij. ‘Daar gebruikte president Loekasjenko deep-packet inspection-technologie in om internetdiensten te beperken en zo de communicatie voor betogers te bemoeilijken. Nu is een dergelijke dreiging te beoordelen en de uitvoer van technologie te beperken.’

De nieuwe wet bevat uitvoercontroles voor bewakingstechnologie, due diligence-verplichtingen voor nationale overheden en transparantiebepalingen over welk soort tech er wordt uitgevoerd en naar welk land. Dat moet het voor journalisten of activisten gemakkelijker maken om na te gaan welke goederen naar waar worden geëxporteerd. De Piratenpartij noemt het Duitse bedrijf FinFisher, dat software voor smartphone-controle uitvoerde naar Turkije, Daar werd het ingezet om de oppositie te onderdrukken en was het alleen door speurwerk te ontdekken.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7158503). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.