Managed hosting door True

KPN: 112 plat door routeerfout en falende back-up

 

ambulance

Heel veel netwerkverkeer dat verkeerd gerouterd is en een back-up die niet aanslaat. Dat is volgens een eerste inschatting van KPN de oorzaak van de storing in het 112-telefonienetwerk die gisteren het hele land trof.

Joost Farwerck, bestuurder KPN, meldt aan Nieuwsuur dat experts van KPN vrij snel doorhadden in welk domein de storing plaatsvond. Dat domein is opnieuw opgestart, daardoor duurde het ruim drie uur voordat de hulpdiensten weer telefonisch bereikbaar waren.

In een eerste technische indicatie van wat er fout is gegaan, meldt Farwerck: ‘Het heeft te maken met heel veel verkeer dat op de één of andere manier verkeerd gerouteerd is’. Hij durfde zich maandagavond nog niet aan een uitgebreide analyse te wagen, maar legde wel uit dat het een domein i dat normaal gesproken redundant is uitgevoerd, dus inclusief back-up. 'Voor ons is de belangrijkste vraag hoe dit fout heeft kunnen gaan terwijl er ook back-ups zijn voor het omleiden van het verkeer naar 112.’

Geen hack

KPN sluit voorlopig uit dat het 112-netwerk plat ging door hackers. Het securityteam van het ict- en telecombedrijf heeft direct meegekeken en er is geen enkele indicatie dat het gaat om een hack, meldt de bestuurder.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei gisteren dat hij met KPN aan tafel wil hoe een landelijke storing in de toekomst voorkomen kan worden. Farwerck heeft gisteren al met Grapperhaus gesproken om verslag uit te brengen. Tijdens dat gesprek is het proces van de crisis toegelicht en is afgesproken dat er vandaag verder gesproken wordt met de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), de minister en belangrijke betrokkenen in Nederland over wat zich heeft voortgedaan en hoe dit is op te lossen.

Farwerck snapt de zorgen over de betrouwbaarheid van het netwerk: 'In het geval er iets fout gaat in een netwerk, stellen wij ons altijd als eerste de vraag: is 112 nog bereikbaar? Dit is een ongelooflijk serieuze verstoring die wij zelf ook zeer serieus nemen. Dat hier politieke vragen over komen, spreekt voor zich.'

Slachtoffers

In 2012 was er ook een grote 112-storing. Toen lag de meldkamer er zo’n zes uur uit. Dat was tijdens de nacht. Als gevolg van die storing zouden twee slachtoffers zijn gevallen doordat zij niet op tijd de hulpdiensten konden bereiken. KPN onderzoekt of er bij de storing van gisteren ook gevallen bekend zijn waarin de telefonische onbereikbaarheid van 112 mogelijk tot slachtoffers heeft geleid.   

Er is ook kritiek op de chaotische meldingen via NL Alert. Mensen ontvingen geen of juist meerdere meerdere berichten over de storing. Ook werden er verkeerde telefoonnummers gemeld en was niet altijd duidelijk waar burgers zich in het geval van een calamiteit konden melden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6689905). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.