Managed hosting door True

Databank met vonnissen is niet voor morgen

 

Wet en regelgeving

De langverwachte VAJA-databank (‘Vonnissen, arresten, jugements, arrêts) is opnieuw uitgesteld. Dat schrijft De Tijd. Nochtans was de snelle komst van de databank een belofte van Koen Geens bij zijn aantreden als minister van Justitie.

Dat de databank er niet voorlopig niet komt, ligt niet aan de magistratuur zelf. Zo hebben alle hoven van beroep en arbeidshoven de voorbije jaren hun arresten (ruim 242.000) al ingescand. Het kabinet-Geens heeft echter de geldkraan dichtgedraaid omdat het niet meer wil investeren in de volgens hen achterhaalde technologie die de databank aandrijft. Zo is het volgens het kabinet niet mogelijk om AI op data los te laten om gerichte opzoekingen te doen. Ook het gebruik van een elektronische handtekening bleek problematisch.

Wanneer de databank dan wel operationeel zal zijn, is niet helemaal duidelijk. In het kamp van de minister lopen de reacties uiteen van ‘twee jaar’ tot ‘vier jaar’. De magistratuur is in elk geval ‘not amused’. De voorzitter van het Antwerpse hof van Beroep spreekt over ‘manifest onjuiste’ argumenten om niet verder van de VAJA-technologie gebruik te maken en een ‘stuitend gebrek aan kennis’ over het systeem. Volgens hem werkt VAJA al probleemloos in vijf hoven van beroep en vijf arbeidshoven en had het systeem, al Geens had doorgezet, tegen eind dit jaar in elke rechtbank ingezet kunnen worden. Ook het gebruik van AI zou wel degelijk mogelijk zijn.

Het is in elk geval duidelijk dat de databank er niet meer komt tijdens deze legislatuur en dat de hete aardappel bij Geens’ opvolger terecht zal komen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6386357). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.