Managed hosting door True

SLTN richt stichting op tegen cyberpesten

 

Ict-dienstverlener SLTN Inter Acces heeft een digitale beveiligingstool ontwikkelt die scholieren moet beschermen tegen online pesten, poging tot online kindermisbruik, het verspreiden van expliciete foto´s, bezoek aan ongepaste websites en allerlei criminele activiteiten op internet. Om cyberpesten aan te pakken heeft SLTN-oprichter Eugene Tuijnman stichting Importunus opgericht. Die organisatie probeert scholen te helpen om cyberpesten en cyberincidenten aan te pakken.

Importunus is een clouddienst via een beveiligde server, die gekoppeld is aan het ict-netwerk van de school. De software monitort de activiteiten binnen het schoolnetwerk. Het verkeer tussen de computers, laptops en tablets van leerlingen en leraren wordt gemonitord op pestgedrag en cyber-incidenten.

De software controleert het netwerkverkeer onder andere op informatie over online pesten, online grooming, kindermisbruik, expliciete afbeeldingen, depressief of suïcidaal gedrag, discriminatie en gebruik van of handel drugs of wapens. Ook pogingen om de proxyserver van de school te omzeilen om zo verboden of afgeschermde sites te bezoeken worden gedetecteerd.

Bij verdachte activiteiten die erop wijzen dat een kind digitaal ongepast benaderd wordt of zelf het protocol cyberpesten of regels overtreedt, wordt een melding verstuurd aan de vertrouwenspersoon van de school. Die krijgt de meldingen binnen met screenshots van een incident. De vertrouwenspersoon is de enige die de informatie te zien krijgt.

Volgens stichting Importunus voldoet de dienst aan de hoogste compliancy en beveiligingsnormen. Vertrouwenspersonen die na een incident aankloppen bij de stichting krijgen hulp of worden doorverwezen naar de juiste instanties, vertelt stichting-directeur Pauline van Dulken.

Pilot

Bij een eerste pilot op een school in Zuid-Holland werd twee maanden lang het netwerkverkeer van veertienhonderd brugklasleerlingen gescreend. Daaruit kwamen tweehonderd incidenten naar voren. Variërend van drugshandel en wapenbezit tot een incident waarbij een meisje van detien jaar foto's van haar ontblote bovenlijf via het schoolnetwerk verstuurde. 'De schoolleiding schrok enorm van wat er allemaal plaatsvond op hun netwerk', aldus Van Dulken.

Ze wijst erop dat zowel het inkomende als het uitgaande verkeer van het schoolnetwerk wordt gemonitord. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld proberen om de tool te omzeilen door apparatuur te gebruiken die niet verbonden is met het schoolnetwerk. 'Maar ergens komen die bestanden toch ook weer het netwerk binnen. Bijvoorbeeld als berichten gedeeld worden via het netwerk van de school of een leerling ze ophaalt via een apparaat dat wel verbonden is met het netwerk.' Van Dulken vertelt dat ouders eventueel ook thuis een licentie kunnen afnemen van de webdienst.

Sponsoren

Stichting Importunus is nog op zoek naar sponsoren die willen bijdragen aan de maandelijkse licenties voor de webdienst. 'Scholen hebben nu vaak geen geld om cyberpesten en cybercriminaliteit op gestructureerde wijze aan te pakken', vertelt Van Dulken.

Uit onderzoeken van Digibewust komt naar voren dat digitaal pesten het meeste voorkomt bij leerlingen tussen de 8 en 16 jaar. Het is niet alleen het schelden via Whatsapp, Twitter of Facebook. Maar ook het publiceren van iemands gegevens op een zogenoemde 'ik haat'-site. Volgens Van Dulken realiseren kinderen en jonge adolescenten zich vaak niet wat de impact kan zijn van hun digitaal ongewenste gedrag.Volgens de stichting wordt de roep om ongewenst digitaal gedrag aan te pakken steeds groter.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5190911). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.