Managed hosting door True

HTC, Huawei en Nintendo blijven achter qua duurzaamheid

Milieudefensie geeft Asus, Dell en Microsoft pluim

 

Blij

Ict-leveranciers Asus, Dell en Microsoft zijn het afgelopen jaar een stuk duurzamer geworden dan voorheen. Zij zijn zich gaan inzetten voor duurzame tinwinning in Indonesië en zijn daarnaast transparanter geworden over grondstofwinning. Zij stijgen dan ook op de duurzaamheidslijst van Milieudefensie.

Opvallende achterblijvers zijn volgens Milieudefensie nog altijd HTC, Huawei en Nintendo, die nauwelijks informatie vrijgeven over de milieu-impact van hun producten en ook weigeren mee te werken aan verbeteringen op dat vlak. Milieudefensie volgt elektronicabedrijven sinds 2012 op de voet in het kader van zijn grondstoffencampagne.

Vooral de ommezwaai van Microsoft is volgens Milieudefensie opvallend, want eerder weigerde het bedrijf mee te praten en na te denken over verduurzaming van de productieketen. Milieudefensie voerde in juni nog actie bij het bedrijf, door honderden vieze modderhanden op de gevel te plaatsen. Afgelopen week was Milieudefensie opnieuw bij Microsoft, ditmaal voor een videoconferentie met deskundigen van het hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Daarin werd bevestigd dat het bedrijf uit Redmond gaat deelnemen aan de tinwerkgroep van het Initiatief Duurzame Handel. Microsoft zal daar in het eerstvolgende jaarverslag een formele mededeling over doen.

Tinwinning in Indonesië

Alle elektronicaproducenten samen gebruiken vier miljoen kilo tin per jaar in hun smartphones en tablets. Ongeveer een derde daarvan komt van de Indonesische eilanden Bangka en Belitung. De tinwinning heeft de eilanden, gelegen voor de kust van Sumatra, veranderd in een maanlandschap. Bossen en akkers hebben plaatsgemaakt voor mijnbouwputten en rivieren vol verzuurd water. ‘De situatie loopt behoorlijk uit de hand’, meent Evert Hassink van Milieudefensie. ‘Landbouw en visserij op de eilanden staan zwaar onder druk en er gebeuren veel ongelukken. Bijna wekelijks worden er wel mijnwerkers onder aardverschuivingen bedolven. Velen overlijden of verliezen ledematen.’

Volgens Hassink is het niet extreem moeilijk om verantwoorder te werken. ‘Het systematisch weer dichtgooien en herbeplanten van de oude mijngebieden zou al enorm helpen. Verder zien we dat wettelijke regels die er al zijn, onvoldoende werken. Daarom is ook een economische stimulans nodig om de mijnbouwbedrijven in beweging te krijgen.’

Tinwerkgroep

In het Initiatief Duurzame Handel (IDH) werkt Milieudefensie samen met een tiental elektronicabedrijven, waaronder Apple, Philips, Sony en staalfabrikant Tata. Milieudefensie en IDH geloven dat de groep elektronicamultinationals de eerste belangrijke impuls kan geven voor de broodnodige veranderingen op Bangka. Doel van het project is het opzetten van een groep mijnbouwbedrijven die zo gaat werken dat de tinwinning het eiland en haar bewoners geen schade meer toebrengt. Milieudefensie hoopt dat eind dit jaar de eerste mijnbouwbedrijven beginnen met het verduurzamen van hun tinproductie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5179577). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.